Στη μακεδονική γη αναπαύεται από χθες ο μακαριστός Παύλος

Στη μακεδονική γη αναπαύεται από χθες ο μακαριστός Παύλος17.01.2019Πρόσωπα

Στη μακεδονική γη, που αγάπησε, τίμησε και υπεράσπισε, αναπαύεται από χθες ο μακαριστός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

Οι εκδηλώσεις των χιλιάδων πιστών, που ακολούθησαν τον ποιμενάρχη τους μέχρι την τελευταία του κατοικία, ήταν συγκινητικές, φανερώνοντας την αμφίδρομη σχέση σεβασμού και αγάπης που είχαν αναπτύξει τα τελευταία 12 χρόνια ο Παύλος και το ποίμνιο της Σιάτιστας.

Τα δάκρυα των κληρικών της Μητρόπολης Σισανίου, που περιστοίχιζαν τον ποιμενάρχη τους, αλλά και των απλών

ανθρώπων που κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την αυλή γύρω από αυτόν, παρά την πολύ χαμηλή θερμοκρασία, φανέρωσαν ότι θα ήταν τετριμμένο και μάλλον φτωχό να μιλήσει κανείς για «κλίμα συγκίνησης». Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ 32 μητροπολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία ταξίδεψαν στη Σιάτιστα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μειλίχιο και αγαπητό και στην Εκκλησία Παύλο.

Κανείς από όσους μίλησαν δεν είχε να προσάψει κάτι στον αδαμάντινο χαρακτήρα του Παύλου. Με θερμά λόγια για την ποιμαντορία του μακαριστού μίλησε ο μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος, που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τις αρετές του μακαριστού Παύλου και τα πρωτοποριακά κηρύγματά του, που τα περιέγραψε ως «επαναστατικά», εκθείασε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, διαβάζοντας τον επικήδειο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, που εκτελεί χρέη τοποτηρητή της Μητρόπολης Σισανίου, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μιλώντας για τον φίλο και αδελφό Παύλο. «Αυτός ήταν ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, ένας αυθεντικός άνθρωπος, αυθεντικός χριστιανός, αυθεντικός επίσκοπος, που τρεφόταν από το ασκητικό ήθος της Εκκλησίας και λιτάνευε μετά καυχήσεως το τιμημένο ράσο. Πορεύου, απτόητε και ακάματε φύλακα του Αμπελώνος του Κυρίου. Σε αναμένουν οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, που πάντα ανέφερες στα πύρινα κηρύγματά σου» είπε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, κληρικοί και πιστοί κατευόδωσαν τον ποιμενάρχη τους στον τόπο ανάπαυσής του, δίπλα στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα