ΣτΕ: Απόφαση-κόλαφος για τον Κώστα Μπακογιάννη

Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τον πολυδιαφημισμένο «Μεγάλο Περίπατο». Άκυρη η ΚΥΑ. Έκθετος τώρα ο δήμαρχος

Κόλαφο, ουσιαστικό και πολιτικό, αποτελεί για τον Κώστα Μπακογιάννη η απόφαση με την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «μπλόκο», έστω προσωρινά, στον πολυδιαφημισμένο «Μεγάλο Περίπατο» του Δήμου Αθηναίων!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, από χρονικής πλευράς, σε συνέχεια των καθολικών αντιδράσεων από τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους οδηγούς που από την πρώτη στιγμή είδαν τη ζωή τους και

την κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας να μετατρέπονται σε ακόμη μεγαλύτερη κόλαση.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων και της γενικής αγανάκτησης, η οποία αφορούσε και πολλές από τις αισθητικές επιλογές, ο κ. Μπακογιάννης, που είναι σοβαρά εκτεθειμένος και για το κόστος του έργου, υποχρεώθηκε να προβεί σε τροποποιήσεις, ομολογώντας -με τη σχετική αμετροέπεια- ότι «βγήκε και δεν βγήκε» το σχέδιο για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Φαίνεται πάντως ότι, παρά το πλήγμα που δέχτηκε -σε ό,τι αφορά και το πολιτικό προφίλ και τις φιλοδοξίες του-, ο δήμαρχος Αθηναίων αρνείται να αντιληφθεί την πραγματικότητα, μιλώντας για «διαδικαστικές συστάσεις» από πλευράς του ΣτΕ.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση δίνει μια πρώτη «ανάσα» στους χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας που υπέστησαν πολύμηνη ταλαιπωρία εξαιτίας των επιλογών του κ. Μπακογιάννη, καθώς το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία είχε ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας και λήγει την 21η Νοεμβρίου.

Το ΣΤΕ απορρίπτει ως προσχηματική (όπως απεδείχθη ότι ήταν) την επίκληση των δήθεν μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της πανδημίας, στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων, και αναφέρει ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο υλοποίησης του «Μεγάλου Περιπάτου» «αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ». Αυτό δημιουργεί ένα ακόμη θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και σοβαρότητας του κ. Μπακογιάννη.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν σταματά για πάντα την πρόοδο των εργασιών για τον «Μεγάλο Περίπατο», διότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα διάταξη, που δεν θα εντάσσει πια τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» στα μέτρα για τον κορονοϊό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων για την εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι «ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

Το βέβαιο είναι ότι η έως τώρα πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου» καταγράφεται ως φιάσκο, με δεδομένη τη δικαιολογημένη οργή και τα χιλιάδες παράπονα των πολιτών από τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στις αρχές του καλοκαιριού. Αναπάντητα μένουν, στο μεταξύ, και τα ερωτήματα για τα χιλιάδες ευρώ που ξόδεψε ο δήμος για ζαρντινιέρες, παγκάκια και άλλες κατασκευές για τον «καλλωπισμό» της πρωτεύουσας…

Keywords
Τυχαία Θέματα