Στα κάγκελα Τεχεράνη, Τόκιο για το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Στα κάγκελα Τεχεράνη, Τόκιο για το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο24.04.2019Ειδήσεις

«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε χθες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου την απόφαση των ΗΠΑ να «πολιτικοποιήσουν το πετρέλαιο»...

...μέσα από τη μη ανανέωση του καθεστώτος εξαίρεσης από τις κυρώσεις σε οκτώ χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και συμπύκνωμα αργού από το Ιράν.

«Οι ΗΠΑ

δεν θα εκπληρώσουν το όνειρό τους να μειώσουν στο μηδέν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου» τόνισε ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ, ενόσω η Σαουδική Αραβία ζητούσε να συνεχιστεί η πίεση προς την Τεχεράνη. Την ίδια ώρα η Κίνα, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να της επιβάλουν κυρώσεις αν συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη. «Η Κίνα γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, προσθέτοντας πως η αμερικανική απόφαση «θα εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

Το Τόκιο, πάντως, αναμένει πως η επίπτωση της απόφασης της Ουάσινγκτον θα είναι περιορισμένη. «Θα παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και θα ανταλλάσσουμε απόψεις με τις ιαπωνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές αργού και μπορεί να εξετάσουμε τη λήψη απαραίτητων μέτρων» ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε Χιροσίγκε Σέκο, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα