Σε αναστολή σύμβασης και οι εποχικοί στον τουρισμό

Ν α αποτρέψει ένα κύμα μαζικών απολύσεων στον κλάδο του τουρισμού επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Με την πορεία των αφίξεων από το εξωτερικό να κινείται ούτως ή άλλως υποτονικά τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και τα ολοένα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ημερών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας (π.χ. Μύκονος), να αποτελούν τροχοπέδη στις εισπράξεις, με μία νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας

και για τους εποχικούς εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εντάσσονται στις ρυθμίσεις για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ακόμη και όσοι προσλήφθηκαν έως και προχθές, Δευτέρα 10 Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση που μπορεί να φτάνει έως τα 534 ευρώ ανά μήνα, αναλόγως των ημερών της αναστολής της σύμβασής τους, με την ημερήσια αποζημίωση να ορίζεται στα 17,8 ευρώ.

Η ρύθμιση

Μέχρι σήμερα στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με πλήρη απασχόληση έως τις 30 Μαΐου 2020. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουρισμού, καθώς το άνοιγμα των συνόρων και κατά συνέπεια της τουριστικής αγοράς έγινε την 1η Ιουλίου.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης μπορεί να τεθεί το σύνολο ή μέρος του συνόλου των εργαζομένων που εργάζονται υπό το καθεστώς πλήρους απασχόλησης, είτε πρόκειται για παράταση της αναστολής είτε αυτό συμβαίνει πρώτη φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα