Ρίγη συγκίνησης με τον εθνικό ύμνο στον Βόσπορο!

Ρίγη συγκίνησης με τον εθνικό ύμνο στον Βόσπορο!08.01.2018Ρεπορτάζ

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Κεράτιο Κόλπο ο καθαγιασμός των υδάτων

Με τον εθνικό μας ύμνο να αντηχεί στην Κωνσταντινούπολη και τους «βουτηχτάδες» να σηκώνουν την ελληνική σημαία στη θάλασσα του Βοσπόρου, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο καθαγιασμός των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου ο κ. Βαρθολομαίος, μετά το τέλος του όρθρου, τέλεσε τον μεγάλο αγιασμό και στη συνέχεια προεξήρχε

της θείας λειτουργίας.

Αφού ολοκληρώθηκε η θεία λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και εκατοντάδες πιστοί μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναριού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. Στα παγωμένα νερά βούτηξαν περισσότεροι από 30 κολυμβητές, που έψαλαν για πρώτη φορά τον εθνικό μας ύμνο και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Νικόλαος Σολής, από το Αγρίνιο, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε όλους τους υπόλοιπους κολυμβητές και τους προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια. «Να είναι καλός ο καιρός, να μη φοβάται ο κόσμος να έρχονται και να γιορτάζουμε όλοι μαζί στη μητέρα εκκλησία. Τους περιμένουμε όλους, πάντοτε με αγάπη. Και του χρόνου» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



«Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, από το φυσικό και πνευματικό κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, με την τελετή των Θεοφανίων αποστέλλεται το μήνυμα του φωτισμού στα εκατομμύρια των ορθοδόξων ανά τον κόσμο. Εδώ ενώνονται οι παραδόσεις, οι γλώσσες και οι λαοί, αναγνωρίζοντας τη μήτρα και το καταφύγιο της πίστης» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Μήνυμα ειρήνης, υγείας και χαράς για το 2018 απηύθυνε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων που έγινε στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης. Ο κ. Βαρθολομαίος από ειδική εξέδρα έψαλε τον «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και έριξε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του Αιγαίου.

Λαμπρός εορτασμός (με σύμμαχο και τον καλό καιρό) σε όλη την Ελλάδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό δεν ήταν λίγοι οι... τολμηροί που τήρησαν το έθιμο και έπεσαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Πάντως, για ακόμα μία χρονιά, σε πολλές περιοχές της χώρας ο εορτασμός των Θεοφανίων σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρες καταστάσεις!

Ξεχωριστά ήταν τα Θεοφάνια στη Μάνη, καθώς για πρώτη φορά έγινε αγιασμός των υδάτων στο Σπήλαιο του Διρού. Στην Καλαμπάκα αναβίωσε, ύστερα από χρόνια, το έθιμο της ρίψης του Σταυρού στον Πηνειό ποταμό.
Ομως, παρά τον πολύ κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στη γέφυρα, μόνο ο 26χρονος Βασίλης Σπαΐου βρέθηκε κάτω από αυτήν και έπιασε το σύμβολο της Ορθοδοξίας με τα ρούχα του, καθώς τα νερά του ποταμού είχαν στερέψει στο σημείο και δεν επέτρεπαν το κολύμπι.

Ούτε πρώτη ούτε δεύτερη, αλλά 11η φορά έπιασε τον Σταυρό ο Θάνος Εγγλέζος κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων στο χωριό Ανδρώνι της Λήμνου. Στην Ηπειρο, στα μυθικά νερά του Αχέροντα, πέντε νεαροί στάθηκαν στις όχθες του για να τηρήσουν το έθιμο, όμως μια ασυνεννοησία με τον ιερέα τούς ανάγκασε να βουτήξουν τρεις φορές, αφού βιάστηκαν και δεν ακολούθησαν το ιεροτελεστικό, το οποίο προβλέπει να βουτήξουν την τρίτη φορά που ο ιερέας θα ρίξει τον Σταυρό, ώστε να τον πιάσουν.

Σε σιντριβάνι

Στο χωριό Πυργιώτικα του Δήμου Ναυπλιέων, ελλείψει θάλασσας, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας!
Στη Ναύπακτο, την παράσταση έκλεψε ένας κολυμβητής που είχε λάβει θέση σε εξέδρα του λιμανιού η οποία ήταν πιο κοντά στο σημείο ρίψης του Σταυρού από την εξέδρα όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι κολυμβητές και, αν και έπιασε πρώτος τον Σταυρό, η προσπάθειά του κρίθηκε άκυρη.

Μια γυναίκα, η Μαρία Βαρουξάκη, ήταν η τυχερή που έπιασε τον Σταυρό στον Πλατανιά Χανίων, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το σύμβολο της Ορθοδοξίας έσπασε στα δύο, καθώς ήταν αρκετοί οι βουτηχτές που έσπευσαν να λάβουν την ευλογία του πρώτοι.

Ενας 28χρονος αστυνομικός έπιασε τον σταυρό στη Θεσσαλονίκη

Ενας 28χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως εργάζεται στην Αθήνα, ο Παρασκευάς Γαρέλλας, ήταν αυτός που έπιασε τον σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου την ημέρα των Θεοφανίων. Της ρίψης του σταυρού από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο είχε προηγηθεί ο μέγας αγιασμός για τα Θεοφάνια, που τελέστηκε με λαμπρότητα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.


Ηταν η δεύτερη φορά που ο Παρασκευάς Γαρέλλας έπεφτε στα νερά για τον σταυρό και η πρώτη που τα κατάφερε. Ο 28χρονος, πατέρας ενός μικρού παιδιού, συγκινημένος έσπευσε να δηλώσει πως ήταν ευλογία Θεού.
Πάντως, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού, ενώ οι κολυμβητές ήταν έτοιμοι να πέσουν στο νερό, ο μητροπολίτης απελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ανοίξει τα φτερά του και κατέληξε στη θάλασσα. Κάποιοι κολυμβητές, βλέποντάς το να πέφτει, πίστεψαν ότι είναι ο σταυρός και βούτηξαν στον Θερμαϊκό, αποκτώντας προβάδισμα. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έσπευσε στη συνέχεια να βοηθήσει το άτυχο περιστέρι.

Εν τω μεταξύ, μια 12χρονη μαθήτρια, η Μελπομένη Γωνιάδου, και ένας 53χρονος γυμναστής και αθλητής του πόλο, ο Νίκος Σιμωνόπουλος, έπιασαν τον σταυρό στις δύο τελετές αγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Δημοτικής Ενότητας Συκεών και στη δημοτική πισίνα της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης. Εκατοντάδες πιστοί, μέλη της δημοτικής Αρχής, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι συνέρρευσαν στις εκκλησίες για τη θεία λειτουργία και στις δύο τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού που ακολούθησαν. Στην τελετή στη Δ.Ε. Νεάπολης χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Την ίδια ώρα, μια 7χρονη, η Σταματία Νούτσου, και ένας 14χρονος, ο Δημήτρης Στεφάνου, έπιασαν τον σταυρό κατά τον αγιασμό των υδάτων στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Στο δημοτικό κολυμβητήριο στο Πανόραμα οι ιερείς έριξαν δύο σταυρούς, ενώ 62 κολυμβητές, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βούτηξαν στα νερά για να τους πιάσουν. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες, ενώστη δεύτερη πήραν μέρος μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από τις Ακαδημίες του δημοτικού κολυμβητηρίου, αλλά και νεαροί δημότες.

Ατυχη στιγμή με νεκρό περιστέρι στην τελετή της Καλαμάτας!

Ενα απρόοπτο περιστατικό συνέβη στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοφανίων. Οταν ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας πήγε να απελευθερώσει ένα περιστέρι, όπως προστάζει το έθιμο, αυτό, αντί να πετάξει στον ουρανό, έπεσε κατευθείαν στη θάλασσα, αφού ήταν... νεκρό! Οπως ήταν φυσικό, το συμβάν προκάλεσε αμηχανία τόσο στον δήμαρχο όσο και στον μητροπολίτη Χρυσόστομο, που τελούσε τη γιορτινή δοξολογία, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια από τους παρευρισκόμενους πολίτες, που είχαν σπεύσει για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό των υδάτων. Πάντως, δεν έγινε γνωστό αν το περιστέρι ήταν ήδη νεκρό όταν δόθηκε στον κ. Νίκα και εκείνος δεν το είχε καταλάβει ή αν ο ίδιος το έπνιξε κατά λάθος, όταν το κρατούσε στα χέρια του. Το νεκρό πτηνό έβγαλαν από το νερό τα άτομα που είχαν βουτήξει για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ, όταν ο δήμαρχος ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε απλά: «Συμβαίνουν αυτά»!

«Ρινγκ» το λιμάνι του Κιάτου με «γαλλικά», μπουνιές και κλοτσιές

Από παρατράγουδα σημαδεύτηκε ο φετινός εορτασμός των Θεοφανίων στην περιοχή του Κιάτου, όπου το μικρό λιμάνι της πόλης μετατράπηκε σε ρινγκ. Η πρώτη εστία έντασης δημιουργήθηκε μέσα στο νερό, όταν ο ιερέας έριξε τον Τίμιο Σταυρό και οι κολυμβητές έπεσαν να τον πιάσουν. Πρώτος έπιασε τον Σταυρό ένας νεαρός, όταν ένας Ρομά τού τον άρπαξε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια. Μόλις οι κολυμβητές βγήκαν από τα νερά, ο νεαρός που φέρεται ότι έπιασε πρώτος τον Σταυρό, πήγε να ζητήσει τον λόγο. Τότε η κατάσταση βγήκε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου!

Αρχισαν να πέφτουν μπουνιές και κλοτσιές, ενώ ακούστηκαν και πολλά «γαλλικά», που αμαύρωσαν μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Μάλιστα, στον καβγά δεν συμμετείχαν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και άλλοι πολίτες που πιάστηκαν στα χέρια επειδή υποστήριζαν είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά! Λίγη ώρα αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν, αφού επενέβησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που βρίσκονταν στο σημείο.

Το πρωτοφανές περιστατικό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους παρευρισκόμενους πολίτες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φώναζαν «ντροπή», καθώς ένα τέτοιο γεγονός δεν θα έπρεπε να συμβεί την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ άλλοι είπαν -μεταξύ αστείου και σοβαρού- να επαναληφθεί η διαδικασία της ρίψης του Σταυρού, για να αποκατασταθεί η αδικία!

Παλαιστίνιοι κατά Πατριάρχη Θεόφιλου Γ'

Αγριεύει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη της Παλαιστίνης, μετά τις πληροφορίες που θέλουν Ισραηλινούς να αγοράζουν ακίνητα που ανήκουν στο Πατριαρχείο. Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν κατά του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ' το Σάββατο το πρωί, όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατευθυνόταν στη Βασιλική της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Εκατοντάδες χριστιανοί, κάτοικοι της Παλαιστίνης (κυρίως από τη Βηθλεέμ και τη Ναζαρέτ), επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πώλησης γης του Πατριαρχείου σε εβραϊκές ομάδες.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια νερού κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Θεόφιλο, ενώ επιτέθηκαν με γροθιές στο αυτοκίνητό του αποκαλώντας τον «προδότη». Από τα επεισόδια έσπασαν τα τζάμια σε τρία συνοδευτικά αυτοκίνητα, προτού επέμβουν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και απομακρύνουν το πλήθος. Ενας διαδηλωτής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα μήνυμα προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο προδότης να παραμείνει στην Εκκλησία».

Με βάση τα ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, οι επίμαχες αγοραπωλησίες αφορούν ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην ανατολική και τη δυτική Ιερουσαλήμ καθώς και στην Καισάρεια και τη Χάιφα σε Ισραηλινούς επενδυτές.
Τα ίδια ρεπορτάζ επικαλούνται πηγές του Πατριαρχείου που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πουλήσουν τα ακίνητα προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι σήμερα τα εν λόγω ακίνητα είναι μισθωμένα σε κατοίκους της περιοχής για μακροχρόνιο διάστημα.

Keywords
ριγη, εθνικο, εν λόγω, σταυροι, καιρος, ελλαδα, ηπειρο, ηρακλειο, κρητη, θεσσαλονικη, αθηνα, περιστερι, καλαματα, νικας, οχθη, διαδηλωσεις, reuters, μμε, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητης περιουσιας, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, οικουμενικο πατριαρχειο, ακινητα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, γωνιες, εξεδρα, θαλασσα, ιερουσαλημ, ιορδανια, κωνσταντινουπολη, μητερα, μμε, πνευματα, ρουχα, ωρα, reuters, αγαπη, αγρινιο, αμηχανια, απλα, βηθλεεμ, γεγονος, γεφυρα, γεωργιου, διαστημα, δυτικη οχθη, δυτικη, δοθηκε, ευλογια, εγινε, εθιμο, ειπαν, ειπε, εκκλησια, εν λόγω, επρεπε, ερχονται, εστια, ιδια, ηρακλειο κρητης, η τελετη, υφυπουργος, θεια λειτουργια, κυβερνηση, κυριε, λαθος, λειτουργια, λογο, μανη, μητρα, μικρο, μαρια, νερο, ομαδα, οχθη, οχθες, παιδια, πισινα, πρωι, ρομα, σαββατο, συνεχεια, σπηλαιο, συνθηματα, σχολια, τρια, τριτη, φαναρι, φυσικο, φτερα, φορα, αγορια, δημητρης, δοξολογια, εκκλησιες, επεισοδια, γλωσσες, ηπειρο, λευκο, ναος, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, σημαια, θανος, θεια, υγειας, χερια, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Αναζητήσεις
επεισοδια με τον σταυρο τα θεοφανεια κερατειο κολπο
Τυχαία Θέματα