Ράβε ξήλωνε για το Μεταναστευτικό! Πήραν πίσω την επίταξη μέχρι νεωτέρας

Ράβε ξήλωνε για το Μεταναστευτικό! Πήραν πίσω την επίταξη μέχρι νεωτέρας18.02.2020Άρθρα

Η τηλεοπτική ανακοίνωση του Μηταράκη και ο άρον άρον διάλογος για τις νέες δομές καταδεικνύουν το μέγεθος της προχειρότητας

Χαρακτηριστικά παρωδίας λαμβάνει ημέρα με την ημέρα η κυβερνητική πρωτοβουλία της επίταξης εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών ο Νότης Μηταράκης

αποφάσισε χθες να πάρει πίσω τις πομπώδεις εξαγγελίες. 

Η αναστολή της επίταξης των εκτάσεων στα πέντε νησιά έως την ερχόμενη Δευτέρα φανερώνει την αδυναμία χειρισμού ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για οργανωμένο πλάνο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την απόφασή του με τέτοια χρονική καθυστέρηση από την έναρξη των αντιδράσεων και ευρισκόμενος στον τηλεοπτικό αέρα της δημόσιας τηλεόρασης καταδεικνύει το μέγεθος της προχειρότητας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

«Παγώνω τις επιτάξεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μουτζούρη, ζήτησε τη συνεργασία κατοίκων και φορέων με την κυβέρνηση. «Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. Ευχαρίστως να πάμε τις δομές όπου μας υποδείξει η τοπική κοινωνία. Μέχρι να συζητήσουμε, δεν προχωράω τα έργα» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την επιλογή των εκτάσεων που επιτάχθηκαν, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε πως, ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι οι ανοιχτές δομές είναι πρόβλημα, όταν έπρεπε να ληφθεί η απόφαση, όλοι έλεγαν ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανέλαβε την ευθύνη της» σημείωσε.

Περί ενοικίασης

Στη συνέχεια ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επίταξη αφορά την ενοικίαση των χώρων που έχουν επιλεγεί για τρία χρόνια, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής σε χώρες, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο χρόνος αυτός θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αντιληφθεί την πραγματικότητα και τη βούληση των νησιωτών για άμεση και πλήρη αποσυμφόρηση.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Μανταμάδου στη Λέσβο, όπου την περασμένη εβδομάδα επιτάχθηκε έκταση 261 στρεμμάτων για τη δημιουργία κλειστών δομών, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη. «Κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί πολλά, που εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν. Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τον διάλογο από μηδενική βάση και να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα» ανέφερε στη «δημοκρατία» μέλος του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Αθήνας «Ο Ταξιάρχης».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνομιλίας μεταξύ Νότη Μηταράκη και Κώστα Μουτζούρη οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την παραμονή, τη διαμονή και τις δυναμικότητες των νησιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα