Πρωτοχρονιά με αύρα Βιένης

Πρωτοχρονιά με αύρα Βιένης27.12.2019Τέχνες

Βαλς, πόλκες και μαζούρκες των Στράους ερμηνεύει η Ορχήστρα των Ανακτόρων Σένμπρουν στην Αθήνα

Σε μια συναυλία αντίστοιχη της πρωτοχρονιάτικης στη Βιένη θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν την Πρωτοχρονιά και την επομένη αυτής (8.30 μ.μ.) στο Christmas Theater (λεωφ. Βεΐκου 137, 211-7701700) οι λάτρεις του βαλς.

Η συναυλία

τιτλοφορείται «Βιενέζικα βαλς» και δίνεται από την Ορχήστρα των Ανακτόρων Σένμπρουν της Βιένης, με τη συμμετοχή σοπράνο από την Οπερα της Βιένης σε γνωστές και αγαπημένες άριες, και χορευτικών ζευγαριών από το Μπαλέτο της Οπερας της Βιένης. Θα ερμηνεύσουν βαλς, πόλκες και μαζούρκες της οικογένειας Στράους, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι κάθε Πρωτοχρονιά η Βιένη ζει στον ρυθμό του βαλς.

Τις δύο ημέρες που θα δοθεί η συναυλία η Ορχήστρα των Ανακτόρων Σένμπρουν της Βιένης θα μεταφέρει με τη μουσική της τη γοητευτική εποχή της αυτοκρατορικής Βιένης του 19ου αιώνα. Η ορχήστρα ξεχωρίζει τόσο για το υψηλό επίπεδο μουσικής ποιότητας όσο και για τη μουσική ερμηνεία της και τη σχεδόν παραμυθένια σκηνική παρουσία της, καθώς η σκηνή θα γεμίσει λουλούδια.

Από το 1838

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιένη δίνεται από το 1838 στον Πορτοκαλεώνα των Ανακτόρων Σένμπρουν, εκεί όπου είχε δώσει συναυλίες και ο διάσημος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ το 1786. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα μεγάλων Βιενέζων συνθετών. Αρχικά η πρωτοχρονιάτικη συναυλία δινόταν από διάφορες ορχήστρες. Από το 1928 έως το 1932 την πρωτοχρονιάτικη συναυλία διηύθυνε ο Γιόχαν Στράους, ο τρίτος εγγονός της οικογένειας.

Την ίδια περίοδο άρχισαν και οι πρώτες ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις. Αργότερα έγιναν και τηλεοπτικές, και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε παγκόσμιο γεγονός της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτές διηύθυναν οι μεγαλύτεροι μαέστροι του κόσμου, ενώ τα εισιτήρια εξαντλούνταν όταν άρχιζε η προπώληση, έναν χρόνο πριν από κάθε συναυλία.

Η Ορχήστρα των Ανακτόρων Σένμπρουν της Βιένης, εκτός από τις συναυλίες της στον Πορτοκαλεώνα των Ανακτόρων Σένμπρουν, που τις δίνει από το 1994, έχει κάνει πολλές διεθνείς περιοδείες, όπως σε Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία.
Μία από τις σημαντικότερες συναυλίες της δόθηκε στο αρχαίο θέατρο Ostia Antica, έξω από τη Ρώμη. Στόχος των περιοδειών της ορχήστρας είναι η εξοικείωση του κοινού με τη μοναδική μουσική κληρονομιά της Αυστρίας.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας επικεντρώνεται κυρίως σε έργα των Μότσαρτ και Στράους. Η ορχήστρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο βιενέζικο στιλ και στην ερμηνεία των κλασικών βιενέζικων κομματιών που παίζει, δίνοντάς τους μια λεπτή, ξεχωριστή νότα. Επίσης, συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα καλλιτεχνών στον χώρο της όπερας και του μπαλέτου.

Όσο για τα Ανάκτορα Σένμπρουν, είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα και σήμερα είναι σπουδαίος τουριστικός πόλος έλξης, με 6.700.000 επισκέπτες τον χρόνο. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι του προδίδουν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Τα ανάκτορα ήταν για την εποχή τους το μεγαλύτερο αυτοκρατορικό μέγαρο της χώρας. Χτίστηκαν στην αριστερή όχθη του Δούναβη, προ λόφου, όπου δεσπόζει η μεγάλη αψίδα του θριάμβου, η λεγόμενη Γκλοριέτα.

Οι τιμές των εισιτηρίων της συναυλίας ανέρχονται στα 9, 18, 26, 34, 42, 50 και 60 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα