Πούλησαν μία φιάλη ελαιόλαδο για 510 €!

Πούλησαν μία φιάλη ελαιόλαδο για 510 €!05.12.2018Πρόσωπα

Τιμή-ρεκόρ έπιασε στην Ολλανδία το «χρυσάφι» της Κρήτης, από συγκομιδή υπεραιωνόβιων δέντρων

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Στην τιμή-ρεκόρ των 510 ευρώ πουλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ολλανδία μία συσκευασία ελαιολάδου του μισού λίτρου που προέρχεται από υπεραιωνόβιες ελιές της Ιεράπετρας. Πίσω από το «ταξίδι» του ελαιολάδου στη χώρα της δυτικής Ευρώπης κρύβεται ο κοινωνικός συνεταιρισμός

Επτάστικτος, που συστάθηκε το 2015 από μια ομάδα παραγωγών του Λασιθίου.

Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και της τοπικής κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης, όραμά τους, πάντοτε με αγάπη για τον τόπο τους και σεβασμό στην ιστορία του, «είναι η ανάδειξη, καταγραφή και προστασία των αρχαίων ελαιώνων, πολλοί από τους οποίους διατηρούνται από τους μινωικούς χρόνους». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και έχουν περιληφθεί σε ηλεκτρονικό αρχείο περισσότερα από 200 αρχαία ελαιόδεντρα, πάντοτε σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη - διαχειριστή της ελιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχαιότερη ελιά είναι αυτή του Αζοριά, που βρίσκεται στην περιοχή του Καβουσίου, με την ηλικία της να φτάνει τα 3.500 έτη!

Οι ελιές, που στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες της Ιστορίας και έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές, δίνουν εδώ και δύο χρόνια στα μέλη του συνεταιρισμού το λάδι τους, το οποίο πωλείται σε συλλεκτικές συσκευασίες με μοναδικό σειριακό αριθμό. Μία από αυτές βρέθηκε πρόσφατα και στο Ιστορικό Αγροτικό Μουσείο του Αλσμίρ της Ολλανδίας. «Εκεί πήγαμε με δύο συλλεκτικές φιάλες ελαιολάδου. Η μία δωρίστηκε στο μουσείο, στη μνήμη του Ολλανδού γεωπόνου Παύλου Κούπερ, που διαφώτισε τη δεκαετία του '70 την περιοχή μας αναπτύσσοντας τα θερμοκήπια, και η άλλη μπήκε στη δημοπρασία. Μάλιστα, θεωρούμε ότι η τιμή της θα ξεπερνούσε τα 510 ευρώ, αν είχε προηγηθεί ηλεκτρονική δημοπρασία» σημειώνει ο κ. Ρεμεδιάκης.

Ο επόμενος και μεγαλύτερος στόχος του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία του πολιτισμού της ελιάς που θα έχει ως «κέντρο» τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα κάθε δημοτικού διαμερίσματος της Κρήτης και θα περιλαμβάνει έναν πλήρη σχεδιασμό διαχείρισης και ανάδειξής τους, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα