Παρατάσεις τέλος για το Κτηματολόγιο

Παρατάσεις τέλος για το Κτηματολόγιο31.10.2019Οικονομία

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε 17 περιοχές. Νέοι δασικοί χάρτες (από αύριο) για την Ανατολική Αττική

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Εκπνέει σήμερα η τελευταία παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Λασιθίου και Ηρακλείου. Νέα

παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, οι πολίτες όμως που δεν έχουν ακόμα δηλώσει το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μπορούν να το κάνουν ακόμα κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα. 

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένη προσέλευση ιδιοκτητών και σχηματίζονται ουρές τόσο στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης όσο και στο κεντρικό γραφείο, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Για τη διευκόλυνση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο γραφείο, να ανοίξουν τον φάκελο της δήλωσής τους, ώστε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη, και να ολοκληρώσουν την υποβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν μεριμνήσει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είτε σε αρχική φάση είτε μεταγενέστερα, η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και έγγραφο με τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση, είναι απαραίτητα το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (π.χ. μισθωτήριο, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.ά.).

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή αναρτώνται νέοι δασικοί χάρτες σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Η ανάρτηση αφορά Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Πεύκη, Παλαιό Ψυχικό και Νέα Ερυθραία.

Αντιρρήσεις

Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 105 ημέρες για να υποβάλουν αντιρρήσεις, αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος ή αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα που καλλιεργείται γεωργικά.

Οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx).

Αντίστοιχα, τα πρόδηλα σφάλματα στην πλατφόρμα της ίδιας ιστοσελίδας (https://www.ktimanet.gr/ CitizenWebApp/InfoDasikaAit_Page.aspx) ή, εναλλακτικά, στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Τα αιτήματα εξαγοράς/χρήσης θα υποβάλλονται στο αρμόδιο Δασαρχείο.

Οι πολίτες καλούνται να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τεκμηρίωση των αντιρρήσεων ή των αιτήσεων εξαγοράς, προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα