Παράσταση με καλαματιανό, πυρρίχιο και... κρητικά

Παράσταση με καλαματιανό, πυρρίχιο και... κρητικά19.06.2018Τέχνες

Οι «Εκκλησιάζουσες» ξεκινούν περιοδεία από το Κατράκειο της Νίκαιας στις 30 Ιουνίου και είναι αφιερωμένες στον Ανδρέα Βουτσινά

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι «Εκκλησιάζουσες» φέτος το καλοκαίρι χορεύουν καλαματιανά και πυρρίχιο και μιλούν με κρητική και ποντιακή ντοπιολαλιά! Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας καταπιάνεται με την αγαπημένη αριστοφανική κωμωδία,

ένα έργο το οποίο, όπως υποστήριξε στη χθεσινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, αποτελεί για εκείνον ένα μεγάλο όραμα και θεατρικό απωθημένο. Η παραγωγή, που ξεκινά την περιοδεία της από το Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας στις 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, είναι αφιερωμένη στον Ανδρέα Βουτσινά, σε σκηνοθεσία του οποίου είχε δει ο Αλέξανδρος Ρήγας μια παραγωγή του 1976, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στον ρόλο της δυναμικής Πραξαγόρας.

«Στο έργο δεν έχουμε κάνει επεμβάσεις. Είναι τοποθετημένο χρονικά στο 400 π.Χ., όπως ακριβώς έχει γραφτεί δηλαδή» σχολίασε ο κ. Ρήγας. «Δεν μας ενδιέφερε να το εκμοντερνίσουμε. Η μοναδική “αυθάδεια” στο έργο είναι μια αλλαγή που έχω κάνει στο κείμενο. Η Πραξαγόρα στη δική μας παραγωγή δεν απευθύνει κάλεσμα μόνο στις γυναίκες της Αθήνας αλλά σε όλης της τότε Ελλάδας: δηλαδή στις γυναίκες της Κάτω Ιταλίας, του Πόντου, της Κρήτης, της Ιωνίας, των νησιών. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε χρησιμοποιήσει και τους κατάλληλους γλωσσικούς ιδιωματισμούς».

Σάτιρα

Στην παράσταση, ένα «ξέφρενο ελλαδικό γλέντι», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, ακούγονται όλα τα αγαπημένα και δημοφιλή παραδοσιακά κομμάτια, όπως δημοτικά, βυζαντινά, ακόμη και παραδοσιακά κάλαντα. Το έργο αποτελεί ένα πικρό πολιτικό σχόλιο στο οποίο σατιρίζεται ανελέητα ο άσχημος εαυτός του Ελληνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα δεινά της φυλής του.



Τον ρόλο της πολυμήχανης Πραξαγόρας, της γυναίκας που παρακινεί τις υπόλοιπες Ελληνίδες να παρεισφρήσουν στην Εκκλησία του Δήμου, ώστε να ψηφίσουν νόμο και η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών, ερμηνεύει ο Αντώνης Λουδάρος, ο οποίος με τη σειρά του αφιέρωσε την παράσταση στη Μαίρη Αρώνη, ενώ τον Βλέπυρο υποδύεται ο Μελέτης Ηλίας. Στον κατεξοχήν ανδρικό θίασο, η μοναδική γυναικεία παρουσία είναι εκείνη της Σοφίας Μουτίδου (υποδύεται τη Μελπομένη), η οποία εκθείασε τη διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα.

Τον θίασο απαρτίζουν ακόμη οι Δημήτρης Σταρόβας, Ησαΐας Ματιάμπα, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιάννης Κρητικός, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Θανάσης Πατριαρχέας αλλά και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ο τελευταίος υποδύεται τον Ελληνα. «Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δίδει και αποδίδει τα καλά και τα κακά της φυλής μας. Ενας ήρωας που ξεμπροστιάζει και παινεύει τα ελαττώματά του» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ρόλος του Τάκη Βαμβακίδη, ο οποίος υποδύεται μια Πόντια, ρόλο που, όπως τόνισε, πήρε έπειτα από οντισιόν. «Κάπου έχω διαβάσει για τις αριστοφανικές παραγωγές που ανεβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια πως δεν είναι ο Αριστοφάνης τόσο επίκαιρος αλλά εμείς παραμένουμε ίδιοι τόσες χιλιάδες χρόνια» τόνισε ο κ. Ρήγας. «Νομίζω πως σε αυτήν την παραγωγή η φράση αυτή ταιριάζει γάντι» κατέληξε ο ίδιος.
Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Εβελυν Σιούπη και τα σκηνικά ο Γιάννης Σπανόπουλος.

Info: Η αριστοφανική κωμωδία ξεκινά την περιοδεία της από το Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, ενώ την 1η Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο του Αργους. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα