Παράδοση σε Σίνδο και Χαλάστρα

Παράδοση σε Σίνδο και Χαλάστρα10.08.2018Τέχνες

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 Αυγούστου με μουσική και χορούς από όλη την Ελλάδα

Από την
Ελένη Σκάρπου

Ο ι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι για εμάς πάντοτε μια αφορμή για πανηγύρι στην πιο γνήσια λαϊκή του έκφραση. Για ακόμη μία χρονιά στη Σίνδο και τη Χαλάστρα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο με λαϊκή όσο και με παραδοσιακή μουσική με σπουδαίους καλλιτέχνες, όχι μόνο επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και χορευτές με γνήσια αγάπη για τη λαϊκή μας

παράδοση, όπως είναι όλοι όσοι συμμετέχουν στους συλλόγους μας» δηλώνει ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος και μας προσκαλεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 12 Αυγούστου και θα διαρκέσουν ως τις 16 Αυγούστου από τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δέλτα, με φόντο τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Σίνδου διοργανώνονται τα Σίνδια 2018 και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας διοργανώνεται στις 14 Αυγούστου στην πλατεία της Χαλάστρας βραδιά με μεταφορά της εικόνας της Παναγίας και αμέσως μετά μουσικό πρόγραμμα για να διασκεδάσει ο κόσμος.

Στο Δημοτικό Σχολείο

Τα Σίνδια 2018 θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Σίνδου και θα περιλαμβάνουν τη μουσική βραδιά «Θα γίνει της Κρήτης» με τον Μιχάλη Ματζίρη, μια συναυλία με τον Κωνσταντίνο Γαλανό, μια λαϊκή συναυλία με τον Σωκράτη Παπαϊωάννου και την Εύη Κουτσαυτάκη και μια βραδιά με τον Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας», ο οποίος και θα παρουσιάσει χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών, των ηθών και εθίμων της περιοχής της Σίνδου.
Διαθέτει τέσσερα χορευτικά τμήματα, με περισσότερα από 100 μέλη, που παρουσιάζουν χορούς από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Ηπείρου, των νησιών και της Κρήτης.

Ο σύλλογος έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και εορτές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις, που έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμοί για τη Σίνδο και την ευρύτερη περιοχή.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων και ειδικότερα από τις 13 ως τις 16 Αυγούστου στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Σίνδου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καλτσίδη με τίτλο «Αγρια φύση στον Γαλλικό ποταμό», για να πάρουμε μια γεύση από εικαστικά εστιάζοντας στην τέχνη του φωτογραφικού φακού. Σε κάθε περίπτωση τα φετινά Σίνδια και οι εκδηλώσεις στη Χαλάστρα συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, που εξακολουθεί να θυμίζει τη σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη του τόπου μέσα από μουσικές, από μνήμες και από παραδοσιακούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα