Οπισθεν για το Μάτι από την Ξένη Δημητρίου

Οπισθεν για το Μάτι από την Ξένη Δημητρίου 26.09.2018Δικαστικά

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακάλεσε την εντολή που θα έβαζε «φρένο» στην έρευνα Ζαγοραίου

Ο σάλος που προκλήθηκε, μετά την αποκάλυψη ότι «πάγωσε» η εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι λίγο πριν κληθούν οι πρώτοι ύποπτοι, υποχρέωσε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να κάνει ένα βήμα πίσω. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί τώρα να παραμείνει στο τιμόνι της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωσή της ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, διευκρινίζοντας μάλιστα με νέο έγγραφό της προς τον εισαγγελικό λειτουργό ότι είναι στην κρίση του το πώς θα ενεργήσει.

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση, προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία» αναφέρει το σχετικό έγγραφο, το οποίο σήμανε την επανεκκίνηση της έρευνας μετά το «φρένο» που είχε μπει με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με την οποία είχε ζητήσει να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Και επειδή η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, φημίζεται για τις... καθυστερήσεις της (παράδειγμα, η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ), όλοι υπέθεσαν ότι η διερεύνηση «παγώνει».

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν (ως... δικαιολογία) ότι πρόθεση της κυρίας Δημητρίου ήταν να λάβει γνώση ο εισαγγελέας για τις ενέργειες των ελεγκτών και να συσχετίσει το πόρισμα με τη δικογραφία για την τραγωδία που χειρίζεται, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι κινήσεις του. Μάλιστα, και στο νέο έγγραφο, το οποίο έφτασε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, γίνεται αναφορά στο σχετικό πόρισμα. «Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμά της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία» εξηγεί.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Ηλίας Ζαγοραίος θα παραμείνει επικεφαλής της έρευνας που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική ευθεία της και είναι θέμα ημερών η αποστολή των πρώτων κλήσεων για εξηγήσεις στα πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης και Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησαν διευκρινίσεις από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για το «πάγωμα» της εισαγγελικής έρευνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος στη δήλωσή του αμέσως μετά χαρακτήρισε ξαφνική την παραγγελία, «που ήδη έχει ανασκευαστεί λόγω του θορύβου», όπως είπε, και ζήτησε η έρευνα να συνεχιστεί με ταχύτητα: «Αυτό θέλουν οι οικογένειες των θυμάτων, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία». Ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε από την πλευρά του την άμεση κλήτευση των υπαιτίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος ζητά εξηγήσεις. Η Δικαιοσύνη να συνεπικουρήσει στην απόδοση ευθυνών».

Στο στόχαστρο ο Δήμος Μαραθώνα

Εξάλλου, ο εισαγγελέας διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον Δήμο Μαραθώνα του υλικού, μεταξύ του οποίου ρουχισμός, συσκευές, τρόφιμα κ.ά., που προσφέρθηκε στους πυροπλήκτους στο Μάτι. Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Επιδρομή κατσαρίδων στα καμένα - Δεν ιδρώνει κανένα αυτί

Αντιμέτωποι με τα απόνερα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, βρίσκονται οι κάτοικοι στο Μάτι. Κι αυτό γιατί το πέρασμα της φωτιάς άφησε πολλές εκκρεμότητες που απειλούν να μετατραπούν σε ωρολογιακή βόμβα.
Oπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Μανώλης Χατζηχρήστος που ζει στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια, οι εκατοντάδες ανοιχτές αποχετεύσεις των καμμένων σπιτιών έχουν ως αποτέλεσμα την επέλαση κατσαρίδων. «Εκτός από τις τοξικές ουσίες που εισπνέουμε κάθε φορά που φυσάει, τώρα προέκυψε κι αυτό. Το βράδυ δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τα έντομα, αλλά πέρα από αυτό, αναλογιστείτε τι κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία μας οι ανοιχτές αποχετεύσεις» εξηγεί.

Ο κ. Χατζηχρήστος ανέφερε το πρόβλημα στο Υγειονομικό Σώμα, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση. «Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για το φαινόμενο και προσπαθούμε όλοι μαζί με επιστολές να ασκήσουμε πιέσεις στον δήμο και στην περιφέρεια προκειμένου να γίνουν ψεκασμοί» σημειώνει.
Ο ίδιος κατάφερε να βγει ζωντανός από την πύρινη κόλαση, διότι τα κρίσιμα λεπτά της φονικής πυρκαγιάς αποφάσισε να μείνει στο εσωτερικό του σπιτιού του μαζί με τον 83χρονο πατέρα του. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς η παροχή νερού διακόπηκε. «Ηξερα ότι αν βγω έξω, θα καώ, αλλά δεν ήξερα ότι θα κοπεί το νερό. Αναγκάστηκα να βρέχω τις πετσέτες με το νερό από το καζανάκι για να αναπνέουμε» λέει, τονίζοντας ότι θα στείλει εξώδικο στον δήμο για το συγκεκριμένο συμβάν, καθώς κατά την πρώτη κρούση που έκανε στους αρμοδίους δεν έλαβε απάντηση.
«Το Μάτι τροφοδοτείται με φυσική ροή και όχι από τις αντλίες. Θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και θα πληρώσει και ο τελευταίος υπάλληλος που ευθύνεται για ό,τι συνέβη» καταλήγει.

Κέλλυ Φαναριώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα