Οι «δάνειες δυνάμεις» επανέρχονται για να πληροφορηθούν τον λογαριασμό των μέτρων

Οι «δάνειες δυνάμεις» επανέρχονται για να πληροφορηθούν τον λογαριασμό των μέτρων15.07.2019Οικονομία

Πυκνές επαφές, πιθανότατα και από σήμερα, θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην Αθήνα...

..., όπου προσγειώνονται για το καθιερωμένο συνέδριο του «Economist», που διεξάγεται αύριο στο Λαγονήσι.

Πρώτος καταφτάνει ο επικεφαλής του ESM, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να

πληροφορηθεί από πρώτο χέρι (θα συναντηθεί, κατά τις πληροφορίες, και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) τις κοστολογημένες προτάσεις της κυβέρνησης, φροντίζοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ότι τα όποια φορολογικά μέτρα δεν θα πρέπει να κλονίζουν τις δημοσιονομικές βεβαιότητες και τους συμφωνημένους στόχους.

Θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής της Επιτροπής και του ΔΝΤ Ντέκλαν Κοστέλο και Πίτερ Ντόλμαν αντίστοιχα, ο Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ.

Στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο αναζήτησαν τις λεπτές ισορροπίες, προκειμένου, αφενός, να τηρήσουν τις προγραμματικές εξαγγελίες της Ν.Δ. για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το 2020 και, αφετέρου, να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές, που θα οδηγούσε σε επιδείνωση των σχέσεων.

Είναι προφανές ότι τα μέτρα συνολικού κόστους 6 δισ. ευρώ θα «απλωθούν» σε βάθος τετραετίας, δεδομένου ότι οι δανειστές θεωρούν πως η διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων ρυθμίσεων είναι κορυφαίο ζήτημα αξιοπιστίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου διαμηνύει καθησυχαστικά ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «θα διαφυλάξουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Από τα επικρατέστερα σενάρια, προκρίνονται για την ώρα η σταδιακή μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020, η μείωση των φορολογικών βαρών κατά 30% στα ακίνητα την επόμενη διετία, η καθιέρωση στα φυσικά πρόσωπα χαμηλότερου φορολογικού εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από το 22% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για τις 120 δόσεις.

Γ. Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα