«Οχι» Σάλλα σε υπαγωγή προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το Μνημόνιο

«Οχι» Σάλλα σε υπαγωγή προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το Μνημόνιο06.03.2018Πρόσωπα

Αντίθετος στην υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου εμφανίζεται ο επικεφαλής του Lyktos Group και πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας...

...ο οποίος εκφράζει

την έντονη διαφωνία του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σε άρθρο του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Σάλλας σημειώνει ότι προληπτική πιστωτική γραμμή ζήτησε μέχρι σήμερα μόνο η («εκτός ευρώ») Πολωνία από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής της Πειραιώς, «η ύπαρξη προστασίας μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής οδηγεί τελικά στη χρήση της. Πολλώ δε μάλλον όταν η ανάγκη της γραμμής προβάλλεται μετ’ επιτάσεως από την Τράπεζα της Ελλάδος. Προληπτική γραμμή ωστόσο σημαίνει νέο και σκληρό Μνημόνιο, νέα μέτρα, επιβολή καινούργιων περιορισμών, καμία δημιουργία χώρου για έστω και μία μικρή ανεξαρτησία της δημοσιονομικής διαχείρισης».

Στο επιχείρημα ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, ο κ. Σάλλας απαντά ότι, αν οι τράπεζες χάσουν τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ELA ή repos με επιπλέον κόστος 75.000.000 ευρώ ετησίως, στη χειρότερη περίπτωση, ή 37.000.000 ευρώ, στην ευνοϊκότερη. «Είναι λοιπόν δυνατόν τελικώς να μην υποστηρίξουμε σθεναρά την έξοδο από το Μνημόνιο για 75.000.000 ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση;» διερωτάται.

Keywords
Τυχαία Θέματα