Ο βρόμικος ρόλος των Γερμανών σε Αιγαίο - Κύπρο

Ο βρόμικος ρόλος των Γερμανών σε Αιγαίο - Κύπρο28.02.2018Παρασκήνιο

Το Βερολίνο στέλνει ωκεανογραφικό για έρευνες νότια της Κρήτης έως τα οικόπεδα της ΑΟΖ, ζητώντας άδεια από την Αγκυρα

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Ο βρόμικος ρόλος της Γερμανίας με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην κυπριακή

ΑΟΖ συνεχίζεται. Σε μια περίοδο που η Τουρκία προκαλεί και απειλεί στρατιωτικά Αθήνα και Λευκωσία, το Βερολίνο στέλνει ωκεανογραφικό σκάφος να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης έως τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας μάλιστα και άδεια από την Αγκυρα, καθότι η περιοχή όπου θέλει να δραστηριοποιηθεί το πλοίο «R/V Maria S. Merian» περιλαμβάνει και σημεία ελέγχου από την Τουρκία.

Οι ενέργειες αυτές εκ μέρους της Γερμανίας, σε μια περιοχή όπου είτε βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες υδρογονανθράκων (κυπριακή ΑΟΖ) είτε επίκεινται (νότια της Κρήτης), με βεβαιωμένες τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, κρίνονται περίεργες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, επιδιώκεται η έξοδος της Τουρκίας στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν: Eσπευσε να εκδώσει ΝΑVTEX για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την Κρήτη, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» σε προκλητικό δημοσίευμά της σχολίασε τις NAVTEX γράφοντας «άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο».

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία στέλνει ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο δήθεν για σεισμικές έρευνες (οι οποίες αποτελούν το πρώτο στάδιο των ερευνών εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου), δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να εκδώσει NAVTEX και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Πρόσφατα (στις αρχές Ιανουαρίου), ένα άλλο γερμανικό σκάφος, το «Meteor», το οποίο επίσης ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (δεν είναι τυχαίο), είχε ζητήσει να κάνει έρευνες στο νότιο Αιγαίο και η Τουρκία έβγαλε NAVTEX μέχρι τα... Κύθηρα.

Αδειες

Οσον αφορά τη νέα δραστηριότητα του γερμανικού πλοίου «R/V Maria S. Merian», στις 3 και τις 4 Μαρτίου αναμένεται να πλεύσει στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ και ακολούθως θα μεταβεί νότια της Κύπρου. Από τη Λευκωσία επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες τόσο από Ελλάδα όσο και από Κύπρο.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, ζήτησαν άδεια και από την Τουρκία για ένα τμήμα που ελέγχει η χώρα, αλλά η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση NAVTEX επιχειρώντας να οικειοποιηθεί όλη την περιοχή, μήκους 580 χιλιομέτρων. Ελλάδα και Κύπρος ακύρωσαν τις τουρκικές NAVTET με αντι-ΝAVTEX.

Πέρασαν οι τσαμπουκάδες των Τούρκων, έφυγε το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ

Οι τσαμπουκάδες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ έφεραν αποτέλεσμα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Το γεωτρύπανο «Saipem 12000» τα μεσάνυχτα χθες έβαλε πλώρη αποχώρησης για το Μαρόκο, όπου η ιταλική εταιρία ENI έχει προγραμματίσει την επόμενη γεώτρησή της.

Στο γεωτρύπανο, που την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε για τελευταία φορά να μπει στο Οικόπεδο 3 και να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», αλλά παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, έγινε φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού γεωτρήσεων μέσω των τριών υποστηρικτικών σκαφών που το συνοδεύουν. Αυτό ερμηνεύεται ως επιστροφή και πάλι στην ΑΟΖ της Κύπρου μετά τις εργασίες στο Μαρόκο. Συγκεκριμένα, τα τρία υποστηρικτικά πλοία «Vos Prime», «Vos Prudence» και «Vos Purpose» εκφόρτωσαν στο λιμάνι της Λεμεσού εξοπλισμό που προοριζόταν για τον στόχο «Σουπιά», ενώ μετέφεραν στο «Saipem 12000» εξοπλισμό για τη νέα γεώτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία προσπάθησε να παρενοχλήσει και την προηγούμενη γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 (στόχος «Καλυψώ»). Εκεί, όμως, η κοινοπραξία ENI/TOTAL είχε λάβει προληπτικά μέτρα με δύο φρεγάτες (μία της Γαλλίας και μία της Ιταλίας) να συνοδεύουν το γεωτρύπανο. Τουρκικό στρατιωτικό πλοίο προσέγγισε την περιοχή και εισήλθε εντός των ορίων ασφαλείας της γεώτρησης, δηλαδή εντός της ακτίνας των 500 μέτρων από τις συντεταγμένες της γεώτρησης «Καλυψώ», αλλά η αντίδραση των πολεμικών της Γαλλίας και της Ιταλίας ήταν καταλυτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα