Ο Κιμ πάτησε το κουμπί του... αφοπλισμού!

Ο Κιμ πάτησε το κουμπί του... αφοπλισμού!23.04.2018Ειδήσεις

Με μια ανακοίνωση «έκπληξη» ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανέστειλε τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μέχρι πριν από λίγους μήνες η υφήλιος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα κάθε δήλωση και κυρίως κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αλλωστε, οι αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποιούσε το καθεστώς του ξυπνούσαν μνήμες Ψυχρού Πολέμου, ενώ έριχναν λάδι στη φωτιά στις

ήδη τεταμένες σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, καθώς κανένας δεν στοιχημάτιζε πως, ούτε ο Κιμ ούτε ο Τραμπ δεν θα πατούσε τελικά το... κουμπί το οποίο θα προκαλούσε πυρηνικό όλεθρο!

Τελικά, όμως, η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών από τους δύο ηγέτες και κυρίως η διαφαινόμενη συνάντησή τους στα τέλη Μαΐου -ή στις αρχές Ιουνίου- φαίνεται πως έγιναν ο καταλύτης ώστε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να φτάσει στο σημείο να ανακοινώσει πως η χώρα του αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Από σήμερα «21 Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», μετέδιδε το Σαββατοκύριακο το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά KCNA.

Εγινε δε γνωστό πως «(η Πιονγιάνγκ) θα κλείσει πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για ν’ αποδείξει τη δέσμευσή της στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση χαιρετίστηκε τόσο από τη Δύση όσο και από τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος, πάντως, χθες μετρίασε την αρχική ενθουσιώδη δήλωση που έκανε- μίλησε για μεγάλη πρόοδο, τονίζοντας «ανυπομονώ για τη συνάντηση κορυφής» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές είναι ένα θετικό βήμα και ζήτησε τη μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Θετικό απέναντι στις εξελίξεις και το Πεκίνο, που εξέφραζε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, την ώρα που και η Μόσχα χαρακτήριζε την ανακοίνωση του Κιμ ένα «σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και προς την εδραίωση θετικών τάσεων στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Ασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα