Ο Γιλντιρίμ βάζει τώρα και θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο!

Ο Γιλντιρίμ βάζει τώρα και θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο!15.02.2018Πρόσωπα

Νέα «ρουκέτα» του Τούρκου πρωθυπουργού, που μίλησε για πρόκληση στα Ιμια στην οποία απάντησε η Αγκυρα!

Η κατάσταση στα Ιμια μπορεί να αποκλιμακώθηκε (παροδικά), μετά το σοβαρό επεισόδιο εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό πλοίο, αλλά η Αγκυρα συντηρεί την ένταση με πολεμικές ιαχές και δηλώσεις

αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και της Κύπρου.

Χθες, στα Ιμια έπλεαν λίγα σκάφη από την Τουρκία, ενώ το Λιμενικό παρακολουθούσε τις κινήσεις τους με δύο πλοία. Στον εναέριο χώρο του Αιγαίου υπήρξε μηδενική δραστηριότητα.
Αυτά όμως στο στρατιωτικό σκέλος, γιατί στο πολιτικό ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ξέχασε τα περί «μη εσκεμμένης ενέργειας», που είπε στον Αλέξη Τσίπρα, και με νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι στα Ιμια η Τουρκία ήταν αυτή που δέχθηκε προκλήσεις!

«Παραβιάσεις»

«Πρόσφατα έγιναν παραβιάσεις και ένταση, που ξεκίνησαν από τα Ιμια, και εμείς απαντήσαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Εθεσε μάλιστα θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου, λέγοντας ότι «στο Αιγαίο αυτά που έχουν να μοιραστούν οι δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να χωρίσουν. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούργια, είναι επαναλαμβανόμενα».

Υποστήριξε επίσης ότι το να γίνει το Αιγαίο «θάλασσα φιλίας» το έθεσε και στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Γιλντιρίμ δεν έμεινε μόνο στο Αρχιπέλαγος, αλλά επεκτάθηκε και στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας τη Λευκωσία να σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων, γιατί «δεν είναι σωστό» και διότι γίνονται «αιτία αρνητικών αποτελεσμάτων».

«Δέσμευση»

Η Κύπρος, πάντως, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, που εμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI «Saipem 12000» να συνεχίσει την πορεία του προς το Οικόπεδο 3 και το σημείο «Σουπιά», εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει μια περιοχή 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των Οικοπέδων 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή σήμερα άσκησης με πραγματικά πυρά.

Η ενέργεια αυτή εκτιμάται ότι γίνεται για τη διευκόλυνση του γεωτρύπανου της ENI να πλεύσει προς το σημείο «Σουπιά» και να κάνει τη γεώτρηση.

Ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και προς στήριξη της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την αποκλιμάκωση της έντασης» υποστήριξε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα