Ο Ερικ Κλάπτον και οι Four Juniors

Ο Ερικ Κλάπτον και οι Four Juniors09.12.2018Τέχνες

Η συμμετοχή του θρυλικού καλλιτέχνη στο συγκρότημα λίγες μέρες μετά το τραγικό τροχαίο που κόστισε τη ζωή στον Θάνο Σουγιούλ και στην κοπέλα του

Από τον
Δημήτρη Καπράνο

Οκτώβριος του 1965. Στον χώρο των ελληνικών συγκροτημάτων η Parlοphon είχε βρει επιτέλους την απάντηση στους Forminx του Παπαθανασίου, της Music Box και

του Μαστοράκη. Ηταν οι Juniors, ένα συγκρότημα με σχεδόν αμερικανικό ήχο και εξαιρετικούς μουσικούς.

Ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς (έφυγε πρόσφατα για το μεγάλο ταξίδι), ο μπασίστας Εύρης Παρίτσης (σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από τη Νεράιδα του Καλαμακίου, όπου ήταν μαέστρος πολλά χρόνια αργότερα), ο τραγουδιστής Γιώργος Τσίκνης (μας άφησε κι αυτός), ο πιανίστας Λάκης Βλαβιανός (αργότερα συνθέτης των μεγάλων διεθνών επιτυχιών του Ντέμη Ρούσου), ο ντράμερ Τζίμης Νταής (μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη) και ο οργανίστας Θάνος Σουγιούλ, γιος του μεγάλου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ.



Μεσημέρι Κυριακής ο Θάνος, ο Αλέκος και τα κορίτσια τους πηγαίνουν για καφέ στην Auberge στο Τατόι. Ψιλοβρέχει, ο δρόμος είναι ολισθηρός, κάπου στη Φιλαδέλφεια μπαίνει περίεργα στον δρόμο ένα φορτηγό, ο Θάνος και το κορίτσι του επί τόπου, ο Αλέκος με σπασμένο χέρι και πόδι και οι Juniors γίνονται το θέμα της ημέρας!
Στην κηδεία του Θάνου Σουγιούλ θυμάμαι ίσως και χιλιάδες νέα παιδιά, τα κορίτσια όλα μαυροφορεμένα, να συνοδεύουν το φέρετρο του αδικοχαμένου καλλιτέχνη.

Μέχρι τότε οι Juniors είχαν κάνει επιτυχία με το «Special 65 Υanka» και το «Ιt’s so easy» του Μπάντι Χόλι (είχε κι αυτός σκοτωθεί σε δυστύχημα τo 1959) σε μια πολύ πετυχημένη, σχεδόν άψογη, διασκευή.

Ο θάνατος του Σουγιούλ και ο σοβαρός τραυματισμός του Καρακαντά χτυπούν το συγκρότημα, ενώ την επόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία στον κινηματογράφο Τερψιθέα στον Πειραιά, εκεί όπου η εμφάνιση αποτελούσε και καταξίωση!
Ολοι μιλούν για ματαίωση, αλλά ο Μαστοράκης έχει άλλη άποψη. Εκμεταλλεύεται το «κενό εξουσίας» και αναλαμβάνει υπό την προστασία του τους Juniors.

Ταυτόχρονα αναγγέλλεται ότι η συναυλία θα γίνει και βαφτίζει το συγκρότημα The four Juniors. Την Κυριακή η Τερψιθέα έχει γεμίσει από τις 8.30 το πρωί, ενώ απέξω εκατοντάδες νέοι θα ακούσουν τη συναυλία από τα μεγάφωνα. Βρίσκομαι μπροστά μπροστά, καθισμένος οκλαδόν στο πάτωμα, με την εξαδέλφη μου Αμαλία και τον κιθαρίστα μου Τάκη. Δεν θυμάμαι να στάζω στον ιδρώτα τόσο πολύ άλλη φορά. Αλλά ποιος λογαριάζει τη δοκιμασία μπροστά στο ροκ; Και βγαίνουν οι Four Juniors (Εύρης, Λάκης, Τζίμης, Γιώργος), αλλά είναι πέντε!



Στο αριστερό άκρο της σκηνής ένας αδύνατος μακρυμάλλης κιθαρίστας, που κανείς μας δεν γνωρίζει. Το ρεσιτάλ αρχίζει και ο μαυροντυμένος (οι υπόλοιποι τέσσερις φορούσαν λευκό ζιβάγκο και «πένθος» στο αριστερό μπράτσο) κιθαρίστας μάς τρελαίνει με τα σόλο του. Δεν έχουμε ξανακούσει τέτοιον ήχο! Χωρίς αμφιβολία, ξεχώριζε απ' ό,τι είχαμε ακούσει μέχρι τότε. Σιγά σιγά το όνομά του ψιθυρίζεται μεταξύ των θεατών: Ερικ Κλάπτον!

Ναι! Ηταν ο μεγάλος, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος Ερικ Κλάπτον. Είχε πριν από λίγο καιρό αποχωρήσει από τους Yardbirds γιατί δεν πίστευε στην αξία του κομματιού «For your love», που τελικά ηχογράφησαν και έγινε χιτ σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αυτό του βγήκε σε καλό, αφού κατέκτησε όλο τον κόσμο με την κιθάρα και τις συνθέσεις του.

Ταξίδι

Ο Κλάπτον, λοιπόν, παράτησε τους Υardbirds και άρχισε ένα ταξίδι στην Ανατολή, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα, στην οποία, μάλιστα, κόλλησε αρκετό καιρό. Μια φήμη λέει ότι είπε στον Μαστοράκη: «Μου αρέσει εδώ, την έχω καταβρεί». Μια άλλη φήμη, η επικρατέστερη, λέει ότι ο μαγαζάτορας του κλαμπ στο οποίο έπαιζε -σημειώνοντας μοναδική επιτυχία- με το συγκρότημά του, τους Faces, τους είχε κρύψει τα διαβατήρια για να μη φύγουν και αφήσουν το κέντρο χωρίς ορχήστρα!

Το γεγονός ότι από τότε ο Ερικ δεν ξαναπάτησε στην Ελλάδα δείχνει ότι πιο λογική φαίνεται η δεύτερη εκδοχή. Οπως και να 'χει, πάντως, εμείς απολαύσαμε τότε τον μεγαλύτερο κιθαρίστα του ροκ στον Πειραιά και μια εβδομάδα μετά τον χάρηκαν και οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Εκεί όμως εμφανίστηκε και αυτός με λευκό ζιβάγκο και πένθος!

Keywords
Τυχαία Θέματα