Ο Tz. Σόρος ονειρεύεται κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Ο Tz. Σόρος ονειρεύεται κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ03.02.2019Παρασκήνιο

Τι προβλέπει ο κερδοσκόπος για την Ελλάδα μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο Κυριάκος θα κερδίσει τις εκλογές με διαφορά από 5 έως και 10 μονάδες»

Στο μικροσκόπιο του διαβόητου Ιδρύματος Σόρος «Ανοιχτή Κοινωνία» (Open Society) έχει μπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη γνωστή πρεμούρα του Ούγγρου μεγιστάνα

για την ΠΓΔΜ, ειδικά και τα δυτικά Βαλκάνια εν συνόλω, τα οποία άλλωστε θεωρεί δικό του φέουδο. Στην έκθεση με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» το Open Society, που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, αναλύει τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα και τους νέους συσχετισμούς μετά τις ερχόμενες εκλογές, περνώντας από ακτινογραφία τα πολιτικά κόμματα. Στην έκθεση, καταρχάς, αποτυπώνεται περίτρανα η αναντιστοιχία ανάμεσα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και στην πλειονότητα του ελληνικού λαού αναφορικά με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αφού οι αναλυτές του Σόρος παραδέχονται ότι η μεγάλη πλεινότητα των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία και δεν δέχεται τον παραμικρό συμβιβασμό στη διένεξη για το όνομα.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται σε ένα άλλο σημείο αυτής της πολιτικής «ελλαδογραφίας», καθώς στη μελέτη του το Open Society αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μετά τις εκλογές, στην περίπτωση, φυσικά, κατά την οποία ούτε το ένα ούτε το άλλο κόμμα, αλλά κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν εντολή αυτοδυναμίας. Οι συντάκτες της έκθεσης φαίνεται να μην αξιολογούν τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας, καθώς τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Ν.∆. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε έως 10 µονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% καθένα, αλλά όχι οι ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρξει έκτο κόμμα στη νέα Βουλή, το οποίο προσδιορίζουν στα δεξιά της Ν.Δ. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι, αν τα μικρά δεξιά κόμματα κατέβαιναν ενωμένα στην επόμενη αναμέτρηση, θα έπιαναν πάνω από το 3%, κάνοντας ειδική αναφορά ως φαβορί στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τον οποίο περιγράφουν ως «εθνικιστή» και με διασυνδέσεις με τη Μόσχα.

Οπως σημειώνουν, το κόμμα Βελόπουλου δεν αποκλείεται να μπει στη Βουλή και να αποτελέσει ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής αρνηθεί να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Αναφορικά με την επίδραση των Πρεσπών στην επερχόμενη εκλογική μάχη, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε το αποτέλεσμα του 2015, που όμως δεν θα οφείλονται τόσο στη συμφωνία όσο σε άλλους λόγους, σημειώνοντας ότι οι όποιες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Σκοπιανό θα καταγραφούν κυρίως σε περιοχές της βόριεας Ελλάδας. Ενδιαφέρον έχει επίσης το σημείο της έκθεσης που αναφέρεται στην προθυμία του αμιγώς συριζαϊκού χώρου για λύση με όποιον τρόπο στο θέμα της διένεξης με τα Σκόπια.

Οι συντάκτες της σημειώνουν χαρακτηριστικά, έχοντας προφανώς γνώση ότι η συγκεκριμένη Αριστερά ποτέ δεν είχε καλή σχέση με την Ιστορία του τόπου και τα εθνικά χαρακτηριστικά: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αναφέρεται στο κόμμα του 3%-4%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί» αναφέρεται. Ειδική μνεία γίνεται στο τερπνόν μετά του ωφελίμου για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την κύρωση της συμφωνίας, με σαφείς υπαινιγμούς ότι τα διεθνή κέντρα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον θα δείξουν μεγαλύτερα επιείκεια στην ελληνική κυβέρνηση, χαλαρώνοντας ορισμένες από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου.

Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάμεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Σχέδιο Τσίπρα για την Κεντροαριστερά

Προκύπτουν, όμως, κομματικά οφέλη και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, καθώς το Open Society επισημαίνει ότι οι Πρέσπες εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πρωτοκαθεδρία στον αριστερό και τον κεντροαριστερό χώρο.
«Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει μακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεμένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνομα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων µεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, η έμφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωμένη στα δικαιώματα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισημάνουν τη διάκριση μεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονομασίας, παρότι αποτελεί συναισθηματικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγμα της στρατηγικής αυτής» σημειώνεται στην έκθεση του το Open Society.

Εκατομμύρια από την κυβέρνηση Ομπάμα στον μεγιστάνα για τα Σκόπια

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την αποκάλυψη ότι επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα δόθηκαν στον Τζορτζ Σόρος 5.000.000 δολάρια για να ενισχυθούν πρόσωπα και οργανώσεις επιρροής του στα Σκόπια.
Τα χρήματα διακινήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον μεγιστάνα μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). Σύμφωνα με αμερικανικά MME, άλλα 9.500.000 δολάρια θα δοθούν έως το 2021 σε διάφορες οργανώσεις χωρών της Βαλκανικής με τις οποίες διασυνδέεται το ίδρυμα Σόρος, κάνοντας πολλές αναφορές στο πώς ο μεγιστάνας ελέγχει ουσιαστικά μικρές οργανώσεις της Αριστεράς αλλά και ΜΜΕ βαλκανικών χωρών, προωθώντας τις πολιτικές επιλογές του, οι οποίες σχεδόν πάντοτε είναι τυλιγμένες με τον μανδύα της φιλανθρωπίας.
Κάτι που ζούμε και στην Ελλάδα, καθώς ο δισεκατομμυριούχος ενισχύει οικονομικά σε διάφορες περιοχές της χώρας δράσεις αλληλεγγύης (συσσίτια κ.ά.).

Keywords
Τυχαία Θέματα