Ντάισελμπλουμ: Λάθος η πολιτική μας, πολύ αυστηρά τα Μνημόνια!

Ντάισελμπλουμ: Λάθος η πολιτική μας, πολύ αυστηρά τα Μνημόνια!28.08.2018Πρόσωπα

Την εγκληματική συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, την οποία μετέτρεψαν σε πειραματόζωο, ομολογεί -με μεγάλη, βεβαίως, καθυστέρηση- ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, παραδέχτηκε ότι «οι Ευρωπαίοι αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους

και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση», ενώ αναγνώρισε επίσης πως έπρεπε να εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική στο ελληνικό ζήτημα, διότι τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν στη χώρα μας «ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη»!

Ο Ολλανδός πολιτικός, που λειτούργησε ως υποτακτικός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup, «θυμήθηκε» τώρα να επικρίνει το Βερολίνο, κατηγορώντας το ότι άργησε να αποδεχτεί την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επίσης, παραδέχτηκε πως δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες, μακριά από τα εθνικά Κοινοβούλια, αλλά δικαιολόγησε την πρακτική αυτή με το επιχείρημα ότι «η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης».

«Και πριν από την κρίση»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να καταλογίσει «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» και στους Ελληνες πολιτικούς, σχολιάζοντας ότι «έγιναν πολλά λάθη και πριν από την κρίση». Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον. Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μία πιο κοινωνική πολιτική», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος».

Για το τρικυμιώδες πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν καταπέλτης κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτήρισε τη διαχείριση του τελευταίου καταστροφική και αποκάλυψε ότι ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε αρχίσει απευθείας επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οσον αφορά την πρόταση Σόιμπλε για Grexit, είπε πως παραμένει άγνωστο αν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, αλλά συμπλήρωσε πως, όταν ο Σόιμπλε κάνει μια πρόταση, την εννοεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα