Νέο ελληνικό δόγμα απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν

«Θα δείξουμε τα δόντια μας» υπογράμμισε ο ΥΕΘΑ, «αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε στρατιωτικά» τόνισε και ο Διακόπουλος

Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της και καθιστά σαφές στην Αγκυρα ότι είναι αποφασισμένη να εμπλακεί και στρατιωτικά, προκειμένου να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μπαράζ δηλώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικούς βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι απαντούν στις απειλές της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με καθαρά στρατιωτική γλώσσα, αφήνοντας κατά μέρος τη διπλωματική, που… δεν καταλαβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με την αλλαγή στάσης, η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας στην Τουρκία, αλλά και να κινητοποιήσει τους διεθνείς παράγοντες (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις), καταδεικνύοντας πως η προκλητικότητα της γείτονος και η ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και τυχόν εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ηδη, πάντως, η Αθήνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Χθες ήταν σειρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να ανεβάσει τους τόνους και να επισημάνει από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., πως η Ελλάδα δεν θα τηρήσει στάση απλού παρατηρητή και, αν χρειαστεί, «θα δείξουμε τα δόντια μας». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Εβρο και σε αυτόν τον δρόμο κινούμαστε. Εχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση».

Είχαν προηγηθεί δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, ναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου, ότι, αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε και στρατιωτικά, αλλά και η αλλαγή στάσης του Νίκου Δένδια, ο οποίος απαντά πλέον στις τουρκικές προκλήσεις με γλώσσα που αρμόζει περισσότερο σε στρατιωτικό παρά σε διπλωμάτη. Είναι τακτική απολύτως συνειδητή και σκόπιμη. «Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια -να είστε βέβαιοι- συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση» είπε σε συνέντευξή του σε αμυντικό περιοδικό, ενώ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας τόνισε ότι «η Τουρκία μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».
Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις απειλές και τους εκβιασμούς επέκριναν και οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Στέλιος Πέτσας.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι, αν η Άγκυρα προχωρήσει με τις απειλές της, η Αθήνα έχει σχέδιο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε» ανέφερε ο κ. Πέτσας και υπεραμύνθηκε της δήλωσης Διακόπουλου, λέγοντας ότι «είναι μέσα στο βασικό τρίπτυχο που λέμε πάντα –  έχουμε πάντα το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου χρειαστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα