Νέες απειλές Γιλντιρίμ για τις αμερικανικές έρευνες στην Κύπρο

Νέες απειλές Γιλντιρίμ για τις αμερικανικές έρευνες στην Κύπρο08.03.2018Πρόσωπα

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να «κουνούν το δάχτυλο» στους Αμερικανούς, απειλώντας με μπλόκο την εξόρυξη φυσικού αερίου από την ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την κίνηση των ΗΠΑ να προστατεύσουν με στρατιωτικές δυνάμεις τις εξορύξεις.

Ηδη, μάλιστα, το «πλωτό-οχυρό» αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» βρίσκεται στα ανοιχτά του Ισραήλ, έτοιμο να αναλάβει δράση

εφόσον χρειαστεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ «προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο», λέγοντας ότι «θα έχουν την απάντησή τους». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην Αγκυρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιλντιρίμ με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχουρμάν.

Ο Γιλντιρίμ, προκλητικός, έκανε λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκυπρίους, ενώ σε μια ευθεία αμφισβήτηση της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια τετελεσμένων και τέτοιους είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου» Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή».

Επιπροσθέτως, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπουλούτ, σύμβουλος του Ερντογάν, ιδιαίτερα εριστικός δήλωσε ότι «όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία. Ας βγει, ας κοπιάσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα