Μητρόπολη στόχος βανδάλων

Μητρόπολη στόχος βανδάλων20.02.2020Ρεπορτάζ

Συνελήφθησαν νεαροί αναρχικοί για μπογιές και... κορόνες υπέρ των αμβλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Aμείωτα συνεχίζονται τα κρούσματα βανδαλισμών εις βάρος της Ορθοδοξίας. Τελευταίο θύμα ήταν οι προτομές πρώην μητροπολιτών στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στις οποίες προκλήθηκαν φθορές τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί πέταξαν κόκκινες μπογιές στις προτομές, έγραψαν συνθήματα σε τοίχο και πέταξαν τρικάκια

με την υπογραφή της ομάδας Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Στα τρικάκια αναγράφονταν τα μηνύματα «κάτω τα χέρια από τα σώματά μας» και «ενάντια στον σκοταδισμό και τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχονται». Η αναρχική ομάδα εξέδωσε και... ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι αντέδρασε μετά την εκδήλωση με τίτλο «Εμείς δε συμφωνήσαμε», που, όπως γράφουν, «διοργανώθηκε από 22 χριστιανικά σωματεία στο Βελλίδειο, με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης», ενώ συνεχίζουν με κορόνες υπέρ των αμβλώσεων και το θράσος τους κορυφώνεται με τη φράση «ήρθε η ώρα επιτέλους η εκκλησία να σωπάσει»!

Για τον βανδαλισμό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μίλησε και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πάτερ Ιάκωβος Αθανασίου: «Η ενέργεια αυτή αποτελεί αντίδραση σε μια συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οχι με οργανώσεις της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αλλά 22 χριστιανικών σωματείων, που εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Το σημαντικό είναι ότι οι απόψεις του πολυπληθούς ακροατηρίου δεν βρίσκονταν σε καμία διαφωνία με τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας» είπε αρχικά. Και συμπλήρωσε: «Η αντίδραση αυτή νομίζω ότι δεν ταιριάζει ούτε στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και θα τη χαρακτήριζα βάναυση και απολίτιστη. [...] Δεν ξέρω αν εκφράζεται ένα ιδιαίτερα αντιεκκλησιαστικό κλίμα, αλλά είναι κάτι στενάχωρο και κάτι περιοριστικό της ελευθερίας έκφρασης των απόψεων του οποιουδήποτε».

Για το περιστατικό συνελήφθησαν δύο νεαρά άτομα και ταυτοποιήθηκαν άλλα τέσσερα. Οι συλληφθέντες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν την Τρίτη, τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, από το οποίο ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν την επόμενη Τετάρτη.

Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, πρόκειται για έναν 22χρονο και έναν 24χρονο, εις βάρος των οποίων η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της προσβολής συμβόλων θρησκευτικής σημασίας και της απείθειας. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερα πρόσωπα, των οποίων ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή στο περιστατικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα