Μικρό καλάθι για κατώτατο μισθό και αναδρομικά

Μικρό καλάθι για κατώτατο μισθό και αναδρομικά18.01.2019Οικονομία

Παραμένει το αγκάθι με τα μη εξυπηρετούμενα

Χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών που καλλιέργησε η κυβέρνηση αναμένεται να είναι τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού (αντί για 10% φαίνεται ότι θα περιοριστεί στο 5% με 6%), ώστε να συνάδει, όπως παρατήρησε ο επίτροπος Μοσκοβισί, με τις αντοχές της οικονομίας και το επίπεδο άλλων χωρών. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπουργοί φέρεται ότι επεξεργάζονται σενάρια συμμόρφωσης με τις αποφάσεις

των ανώτατων δικαστηρίων για ενδεχόμενη επαναφορά των «δώρων».

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς και σχέδιο κάλυψης του δυνητικού κόστους. Υποστήριξε ότι η επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό θα είναι εφάπαξ, με τη δυνατότητα καταβολής όμως τμηματικά και σε βάθος χρόνου.

Επαναφορά

Στο ενδεχόμενο να αποφασίσει το ΣτΕ ότι εφεξής τα δώρα θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά, η ίδια πηγή απάντησε σιβυλλικά «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό ακόμη και το σενάριο της επαναφοράς, σε βάθος χρόνου, των εν λόγω επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).

Στην κορυφή των θεμάτων της νέας αξιολόγησης, η οποία μπαίνει σε βαθιά νερά από Δευτέρα, αναμένεται να βρεθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, είναι «το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα». Προβάδισμα, όπως όλα δείχνουν, στις προτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκτά η πρόταση Δημοσίου/ΤΧΣ, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και προβλέπει την εγγύηση από το Δημόσιο των δανείων που θα τιτλοποιηθούν έως το 2021.

Γ. Χατζηδημητρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα