Με φόντο το απέραντο γαλάζιο

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο10.08.2018Πρόσωπα

Το υγρό και το αιθέριο στοιχείο στον καμβά παρουσιάζει η Μιλένα Δημητροκάλλη, σε μια ατομική έκθεση στο Κάστρο της Νάξου

Την τελευταία ζωγραφική δουλειά της, με τίτλο «Hues of Skies and Seas ΙΙ», η οποία ταιριάζει απόλυτα με την εποχή που διανύουμε καθώς τα θέματά της «περιστρέφονται» γύρω από τον ουρανό και τη θάλασσα, παρουσιάζει από τις 21 ως τις 29 Αυγούστου στο Σχολείο Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Νάξου, η Μιλένα Δημητροκάλλη. Μάλιστα, πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί η εικαστικός στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Νάξο.

Σύμφωνα με τη ζωγράφο, ο ουρανός και η θάλασσα ελευθερώνουν την ψυχή μας και λειτουργούν σαν ησυχαστήριο ξυπνώντας όλες μας τις αισθήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ουρανός. Αποχρώσεις του μπλε που μαγνητίζουν το βλέμμα και γαληνεύουν την ψυχή. Από το γαλανό της ημέρας ως το βαθύ μπλε της νύχτας. Θάλασσα. Παιχνίδι με τα χρώματα του ουρανού. Αλλοτε αγριεμένη κι άλλοτε γαλήνια. Πάντοτε όμως επιβλητική και γοητευτική, χαρίζει εσωτερική αρμονία και συναισθηματική ελευθερία. Χρυσαφένιες και βαθυκόκκινες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος βυθίζουν στοχαστικά τη ματιά στον απέραντο ορίζοντα. Χρωματισμοί και αποχρώσεις, τόσο σοφά εναρμονισμένα από τη φύση, που υπερβαίνουν κάθε φαντασία. Ουρανός και θάλασσα. Ενας ζωντανός ζωγραφικός καμβάς που μαγεύει».

Η 47χρονη καλλιτέχνιδα άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική αρκετά αργότερα στην πορεία της ζωής, μόλις το 2011. Προηγουμένως, σπούδασε Οικονομικά με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων στη Φιλοσοφία του Νου και παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μαθημάτων Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Αθήνα, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων στον τομέα της Διαφήμισης, στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.



Από τότε όμως που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε οκτώ ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάποιες εκ των οποίων έχει επιμεληθεί η ίδια.
Μάλιστα, το 2013 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Mitteleuropa Prix International Art Prize από την γκαλερί Ufofabrik στην Ιταλία.

Στη δυναμική των έργων της ζωγράφου αλλά και στο προσωπικό ύφος της αναφέρθηκε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς σε πρόσφατο άρθρο του. «Η δημιουργός εκθέτει ενδιαφέρουσες συνθέσεις, που εντυπωσιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία στη σχεδίαση και τη φρεσκάδα που περιέχουν στην έμπνευση».

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι πίνακες της συγκεκριμένης έκθεσης «με ευρύτητα απόψεων περιλαμβάνουν τη συναίσθηση και ταυτοχρόνως τη συνειδητοποίηση αξιών και σημασιών, όπως της φύσης και του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο εντάσσονται ο εαυτός μας και οι πράξεις, οι ευθύνες, οι μνήμες και οι συμπεριφορές». «Με τον τρόπο αυτό παρέχουν στους θεατές κίνητρα περισυλλογής, ερωτήματα, ερωτηματικά, απορίες και αινίγματα ως προς την ανάληψη των απαιτούμενων ευθυνών και της απαραίτητης δράσης, πέρα από τις προθέσεις» καταλήγει ο κ. Πετμεζάς.

• Ιnfo: Διάρκεια έκθεσης: 21-29 Αυγούστου. Σχολή Ουρσουλινών, Κάστρο Νάξου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 11.00-14.00 & 20.00-22.00, www.milenadimitrokallis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα