Μάτωσε ξανά η Μέση Ανατολή

Μάτωσε ξανά η Μέση Ανατολή10.08.2018Ειδήσεις

Μακελειό στην Υεμένη με 50 νεκρούς, ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά! «Χάθηκαν» έγκυος μάνα και κόρη στη Λωρίδα της Γάζας

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μακελειό, με τουλάχιστον 50 νεκρούς -στην πλειονότητά τους παιδιά κάτω των 10 ετών- και 77 τραυματίες, χθες το πρωί στην εμπόλεμη βόρεια Υεμένη, όταν στο πλαίσιο αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο σαουδαραβικός συνασπισμός επλήγη το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που γνωστοποίησε το περιστατικό, επικαλέστηκε το Διεθνές Ανθρωπιστικό

Δίκαιο, που υπαγορεύει την προστασία των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού, συνταγματάρχης Τουρκί αλ Μάρκι, όμως έκανε λόγο για «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση (...), που συμμορφώνεται με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο»! Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει για τους θανάτους αμάχων τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, με το επιχείρημα ότι «χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες».

Την ίδια ώρα, νέα έκρηξη βίας στη Λωρίδα της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Παλαιστινίων, ανάμεσά τους μιας 23χρονης ετοιμόγεννης Παλαιστίνιας και της μόλις 18 μηνών κόρης της. Η νέα κλιμάκωση ήλθε όταν μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν 70 ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ, στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση, αφού ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης χιλιάδων Ισραηλινών από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεγάλο κόστος

Εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν ανυπολόγιστο κόστος και σε οικονομικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης συνάντησης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία του ΟΗΕ (ESCWA), που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο με τη συμμετοχή 50 Σύρων και διεθνών αναλυτών, στη διάρκεια της οποίας το κόστος της επταετούς εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία αποτιμήθηκε σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο όγκος καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου στη χώρα εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 334 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τις ανθρώπινες απώλειες από τους θανάτους και την απώλεια εργατικού δυναμικού λόγω των εκτοπισμών (υπολογίζεται ότι το ήμισυ του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα ή έχει εκτοπιστεί).

Keywords
Τυχαία Θέματα