Μαθητές θα γίνουν ναυτικοί στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαθητές θα γίνουν ναυτικοί στο Αρχαιολογικό Μουσείο15.10.2018Πρόσωπα

Θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οσα φέρνει ο άνεμος» και θα μάθουν ποια είδη προϊόντων έφταναν στη νύμφη του Θερμαϊκού

Οσα έφερνε ο... άνεμος και οι περιπλανώμενοι ναυτικοί στην αρχαία Θεσσαλονίκη θα ανακαλύψουν μαθητές δημοτικού που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οσα φέρνει ο άνεμος στην αρχαία Θεσσαλονίκη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

(ΑΜΘ) στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Μαθητές και μαθήτριες της δ΄ δημοτικού από δύο σχολεία της πόλης θα μάθουν ποια είδη εμπορικών προϊόντων έφταναν στη Θεσσαλονίκη μέσω θαλάσσης και ποιες θαλάσσιες διαδρομές ακολουθούσαν οι ναυτικοί. Οι θέσεις για τα σχολεία, που είναι το 17ο Δημοτικό Καλαμαριάς και το 1ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη καλυφθεί. Πρόκειται για μία από τις δράσεις του μουσείου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην πανελλαδική δράση του υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Θέμα του φετινού εορτασμού είναι ο άνεμος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης ασυνήθιστων έργων τέχνης στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων του ΑΜΘ. «Ξεκινώντας από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου, που περιλαμβάνουν αντικείμενα τα οποία έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά για να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσουμε δύο διαδρομές για τους μαθητές, μοιράζοντας κάθε σχολικό τμήμα σε δύο ομάδες» σημειώνει ο αρχαιολόγος, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΑΜΘ Χάρης Τσούγγαρης.

Η πρώτη ομάδα θα πάρει τη θέση ναυτικών του 6ου αι. π.Χ., που ξεκινούν από την αρχαία Θέρμη για να αγοράσουν από διάφορα σημεία της Μεσογείου προϊόντα και να τα φέρουν πίσω. «Σύμμαχος» της πρώτης ομάδας θα είναι ένα μικρό, ξύλινο καραβάκι με... ρόδες, που θα «πλέει» μέσα στο μουσείο με πλήρωμα τα παιδιά, συγκεντρώνοντας προϊόντα από τα λιμάνια.

Η δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει, πάλι με ένα καραβάκι, τη δική της αναζήτηση στον 1ο αι. μ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση τα λιμάνια της Ιταλίας, της Αιγύπτου και της Αφρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα