Μάγκες προς δυσμάς, δειλοί προς ανατολάς

Διαξιφισμοί Μητσοτάκη – Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση. Σήμερα η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία. Εξαφανισμένος ο Σαμαράς.

Βουλή: Σκληρή σύγκρουση για τις ΑΟΖ

Με ονομαστική ψηφοφορία επικυρώνεται σήμερα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ,

ο οποίος επιθυμεί διακαώς να «στριμώξει» τον Αντώνη Σαμαρά και τους συν αυτώ, που δεν συμμερίζονται τον… ενθουσιασμό του Μαξίμου για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Παρά τη δεδομένη διαφωνία του, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αναμένεται να πατήσει τη σκανδάλη, καθώς εκτιμάται ότι θα προσέλθει στη Βουλή και θα υπερψηφίσει, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Παρεμβαίνοντας στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο «καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, γι’ αυτό ενοχλείται η Τουρκία» και έκανε λόγο για τολμηρή κίνηση. Μίλησε, μάλιστα, για διπλή εθνική επιτυχία, υποστηρίζοντας ότι αμφότερες οι συμφωνίες επιβεβαιώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας, διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης. «Η αποχή σημαίνει υπεκφυγή και το αμήχανο “παρών” ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη» είπε επί λέξει. Κάλεσε ακόμη την Κουμουνδούρου να αποσύρει το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί η συμφωνία. Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Αγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο δρόμος της συνεννόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι ανοιχτός, υπό τον όρο να σταματήσει τις προκλήσεις» και κατηγορώντας τη γείτονα ότι φωνασκεί και δεν συζητά, προκαλεί και δεν συνθέτει.

Κονδύλια

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εμμέσως περαιτέρω κονδύλια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιλώντας για «μικρές θυσίες» που πιθανόν να χρειαστούν από τον ελληνικό λαό. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η τουλάχιστον άστοχη απάντηση του πρωθυπουργού στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «να συγκρίνετε τις Πρέσπες με την Τουρκία είναι ανυπόστατο», φθάνοντας στο σημείο να αναρωτηθεί εάν συνιστούν «εθνική απειλή οι βόρειοι γείτονές μας». Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «παριστάνει τους χλαμυδόφορους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου κάνετε πίσω» και καταλόγισε υποκρισία στον πρωθυπουργό. «Θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα εάν ψηφίζαμε τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, ενώ, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων, οι συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία αποδυναμώνονται. Την έψεξε μάλιστα για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική, διερωτώμενος πού βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και τα υπόλοιπα στελέχη που τάσσονταν κατά της τμηματικής οριοθέτησης. Να σημειωθεί ότι στην κριτική σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης περί μειωμένης επήρειας απάντησε ο Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή «θεολογική» και «μεταφυσική», υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα μειωμένης επήρειας σε μια μερική οριοθέτηση. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανακοίνωσε πως συναντάται σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, καθώς η επιβολή κυρώσεων -όπως υποστήριξε- είναι μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη και μακρόχρονη.

Κριτική, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με κριτική, επιφυλάξεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις υποδέχθηκε η ελάσσονα αντιπολίτευση τις δύο συμφωνίες της χώρας μας με Κάιρο και Ρώμη για καθορισμό ΑΟΖ.

Ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής, που αποφάσισε να υπερψηφίσει το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο, ξεκαθάρισε, διά στόματος της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, ότι «δεν θα δεχόμασταν ποτέ τμηματική οριοθέτηση εάν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», σημειώνοντας ότι το κόμμα λέει «ναι» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ως αναγκαστική επιλογή, ωστόσο δεν δίνει λευκή επιταγή.

Η ίδια άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως το κόμμα της δεν ψηφίζει ούτε «παρών» ούτε «απών», όταν απαιτείται αίσθημα ευθύνης, διότι αυτό σημαίνει πατριωτισμός.
Την ίδια ώρα, ότι οι δύο συμφωνίες δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά ανοίγουν τον δρόμο της αβύσσου και προετοιμάζουν τον πιο επώδυνο συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσίων ζωνών, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για φοβική σημαία που σηκώνει η κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και προς την πλευρά του Αιγαίου και χαρακτήρισε τη μερική οριοθέτηση «εθνικό ολίσθημα».

Σημειωτέον πως το κόμμα του υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απερρίφθη από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Εν τω μεταξύ, να συγκαλέσει η κυβέρνηση διεθνή περιφερειακή διάσκεψη όλων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων, πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες, πρόσθεσε ο ίδιος, «γιατί νομοτελειακά φέρνουν διμερή διάλογο με την Τουρκία, που θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε βέβαιη συνθηκολόγηση».

12 ναυτικά μίλια: Μάγκες προς δυσμάς, δειλοί προς ανατολάς

Aναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα αποτελεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. O πρωθυπουργός, που καταχειροκροτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., υποστήριξε πως η Ελλάδα μεγαλώνει, χαρακτηρίζοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια «αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό μας δικαίωμα».

«Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη» δήλωσε, αφήνοντας υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι η θαλάσσια περιοχή αφορά το Ιόνιο και τις Ιόνιες Νήσους μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. «Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να το ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές» πρόσθεσε μάλιστα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας, που έχει ήδη ενημερώσει την Αλβανία και την Ιταλία για την απόφαση αυτή.

Ενημέρωση

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από το βήμα πως για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια ενημέρωσε την Τρίτη όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίο θα έχει σύντομα συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα καθορισμού θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποδέχθηκε, ωστόσο, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης με βαρύτατες αιχμές, παρά την καταρχήν συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε μεν την απόφαση, μίλησε δε για «γαλάζια» κυβίστηση, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν αντιπολίτευση, αντιτασσόταν στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί δεν επεκτείνετε την αιγιαλίτιδα και νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, γιατί δεν πάτε και πιο ανατολικά του Ταινάρου;» διερωτήθηκε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με όσα έλεγαν οι τότε αρμόδιοι τομεάρχες Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας ότι η επέκταση αιγιαλίτιδας «υποσκάπτει θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής», όπως κατήγγειλε. Οσο για τη Φώφη Γεννηματά, υποδέχθηκε κι εκείνη θετικά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να δοθεί η αφορμή για ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι έχει ειδικό καθεστώς. «Βέβαια, κι άλλοι τα εξήγγειλαν αυτά, αλλά δεν τα ολοκλήρωσαν» είπε η ίδια, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική άσκησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. «Γιατί, ενδεχομένως, μπορεί και να αποτελέσει λόγο όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, κρατών και κυβερνήσεων» όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και απειλές «ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Ο δε Κυριάκος Βελόπουλος, με κριτική στάση απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, μίλησε για μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, μερική ανακήρυξη ΑΟΖ και, κατά συνέπεια, για μερική διακυβέρνηση. «Όταν όμως κυβερνάς μια χώρα, το κάνεις ολικά και συνολικά, όχι μερικά» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την επέκταση μόνο προς δυσμάς και όχι και στο Αιγαίο ανοίγει «κερκόπορτα».

Θετική η εξέλιξη, λένε οι ειδικοί, αλλά πρέπει να γίνουν και τα επόμενα σημαντικά βήματα.

Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια». Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά τι σημαίνει και γιατί πρέπει να χαιρόμαστε;

Καταρχάς, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, το οποίο θα έπρεπε να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης πράξης. Θετική η εξέλιξη, συμφωνεί η πλειονότητα των ειδικών, αλλά αν δεν γίνουν τα υπόλοιπα βήματα που χρειάζονται, τότε δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης είναι σαφής όσον αφορά τα επόμενα βήματα: «Αν θέλουμε να πάμε σε έναν σοβαρό διάλογο με τους Τούρκους, πρέπει να πάμε έχοντας ασκήσει όλα μας τα δικαιώματα. Να χαραχθούν γραμμές βάσης σε όλα τα νησιά μας στο Αιγαίο άμεσα, ειδάλλως πάμε στη λογική Σημίτη, περί ουδετεροποίησης του Αιγαίου».

Ο κ. Μάζης είπε στη «δημοκρατία» ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο έγινε αφού υποσχεθήκαμε στους Ιταλούς τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης μεταξύ 6 και 12 μιλίων.

Σε άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και «σφάζει με το γάντι» τον πρωθυπουργό: «Υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις “μερικές” κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο. Επιπλέον, θεωρώ ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει όσες χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ήδη χωρικά ύδατα 12 ν.μ. να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα, ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται στην ίδια θέση».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ένα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία.

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν Κύθηρα και Αντικύθηρα

«Γιατί δεν επεκτείνετε την αιγιαλίτιδα και νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, γιατί δεν πάτε και πιο ανατολικά του Ταινάρου;» Αυτή ήταν η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, κατά τη δευτερολογία χθες στη Βουλή, που δημιούργησε απορίες.

Το 2018 ο Νίκος Κοτζιάς κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών είχε προαναγγείλει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος και παράλληλα ότι ετοιμαζόταν και δεύτερη επέκταση από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα ως τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό ως τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Τα δύο νησιά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κύθηρα και Αντικύθηρα έμειναν απέξω. Τα δύο νησιά, από τη μία πλευρά, βρέχονται από το Ιόνιο και από την άλλη από το Αιγαίο. Αν συμπεριλαμβάνονταν, από τη μία πλευρά θα είχαν αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια (Ιόνιο), ενώ από την άλλη θα είχαμε δύο επιλογές, είτε να πάμε επίσης στα 12 μίλια στο Αιγαίο, που αποτελεί casus belli για την Τουρκία, ή να πάμε στα 6 ναυτικά μίλια, που θα παρήγαγε άλλα δεδομένα».

Πανηγυρίζουν στη Ν.Δ., αλλά ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν με σφοδρότητα αυτά που κάνουν τώρα.

Μπορεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πανηγύρισαν χθες στο άκουσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ωστόσο δεν έκαναν το ίδιο και ως αντιπολίτευση, και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε κατήγγειλαν αυτά που κάνουν τώρα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., σχολιάζοντας τη σχετική πρόθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «φθηνούς εντυπωσιασμούς» της τότε κυβέρνησης, «που υποσκάπτουν θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».
Αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης στις 26 Οκτωβρίου 2018 μιλούσε για «μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια», ενώ και ο Θάνος Πλεύρης υποστήριζε πως με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια «αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση». Δύο ήταν, εξάλλου, οι αναφορές του σημερινού «γαλάζιου» βουλευτή Αγγελου Συρίγου για το θέμα. Η πρώτη στις 21 Οκτωβρίου 2018, όταν σημείωνε: «Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων.

Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα), είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι “ειδικές περιστάσεις” των Τούρκων». Ενώ και σε δεύτερη τηλεοπτική του παρέμβαση είχε σημειώσει ότι «η επέκταση των υδάτων μόνο στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση». Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας είχε σημειώσει ότι «δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο Νίκος Κοτζιάς, τότε υπουργός Εξωτερικών, είχε και αυτός ανακοινώσει την επέκταση στα 12 μίλια. Είχε πει ότι είναι η «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε τότε, και λίγο προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει ότι θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Δένδιας: Εξετάζουμε να γίνει σύντομα επέκταση και νοτίως της Κρήτης

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, επί της αρχής οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ καταψήφισαν εκείνοι του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Τα φώτα στρέφονται πλέον στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, πάντως, την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ψήφισαν επί της αρχής, χωρίς το άρθρο 1, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Επεξεργασία

Στο μεταξύ ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προχωρούν σε επεξεργασία των απαραίτητων βημάτων για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Κλείνοντας τη συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα ήδη ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.ά.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Πολεμικές ιαχές από τον παρανοϊκό «σουλτάνο»!

Π ροκλητικός, χυδαίος και με το γνωστό ύφος του πολιτικού αρπακτικού, που δεν υπολογίζει τίποτε -πολλώ δε μάλλον ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου-, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε χθες με την ομιλία του για την 949η επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, να ικανοποιήσει τα αυτιά των πιο ακραίων κύκλων της Τουρκίας αλλά συνάμα και να «ταΐσει» με φανατισμό και νεοοθωμανική… υπερηφάνεια τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, που στενάζουν από την κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας, στρέφοντάς τους το ενδιαφέρον αλλού.

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

«Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειο και Αιγαίο» έλεγε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη νέα, διπλή τουρκική πρόκληση και το επεισόδιο στη Χάλκη, όπου τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να παρεμποδίσει προσπάθειες διάσωσης αλλοδαπών. «Καλούμε τους συνομιλητές μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσουν καταστροφή» είπε προκλητικά, ενώ έκανε λόγο και για «ψευτόμαγκες στο Αιγαίο», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία πριν από έναν αιώνα τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο και δεν είναι παρά μια ψυχολογική αντίδραση ότι σφυρίζουν στο νεκροταφείο»!
Ο «σουλτάνος» δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει το γνωστό θολό αφήγημα περί «δικαιωμάτων» της Τουρκίας στη θαλάσσια γειτονιά μας. «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα. Ακριβώς όπως δεν λαχταράμε τη γη, την κυριαρχία ή τα συμφέροντα κανενός, δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό που μας ανήκει» τόνισε, για να υπογραμμίσει ακολούθως: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. (…) Κάποιοι δοκιμάζουν την υπομονή μας. Θα αντιδράσουμε είτε πολιτικά είτε οικονομικά ή στρατιωτικά. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πληρώνοντας ακόμα και τίμημα. Αν κάποιοι θέλουν να μας αντιμετωπίσουν, ας έρθουν. Ειδάλλως ας φύγουν από τη μέση».

Εντούτοις, την ώρα που ο Ερντογάν επέμενε να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης που συντηρεί στην περιοχή μας η Αγκυρα, μελέτη του Center for American Progress (CAP), ενός think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αποκάλυπτε τις πολιτικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ άλλων, το CAP σημείωνε ότι ο «σουλτάνος» χάνει διαρκώς έδαφος στην υποστήριξη από διάφορες ομάδες ψηφοφόρων και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων συντηρητικών αλλά και των ακροδεξιών εθνικιστών – σε μια φάση δε κατά την οποία ήδη πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι αναζητούν «εναλλακτικές» στη διακυβέρνηση της χώρας. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν το CAP διαπιστώνει ότι πλέον ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να ενισχύσει πολιτικά τη θέση του, ενώ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να προβεί «σε επιθετικότερες κινήσεις στο εξωτερικό», προκαλώντας νέες περιφερειακές εντάσεις, ώστε να διευρύνει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του.

ΗΠΑ: Καταδικάζουν την Τουρκία, αλλά τη θεωρούν σημαντική σύμμαχο

Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο προχώρησε χθες ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Αγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στην περιοχή.

«Εχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητές της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες, που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υφυπουργός.
Παρ’ όλα αυτά, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συγχρόνως πάντως χθες με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίαζε με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου».

Το «Spiegel» αδειάζει Πέτσα για τις κορόνες περί  κυρώσεων στην Τουρκία.

Εκθετο αφήνουν ακόμα μία φορά οι αποκαλύψεις, που ως συνήθως έρχονται από διεθνή μέσα τα οποία δεν σιτίζονται από τις λίστες του, τον Στέλιο Πέτσα σχετικά με τα περιβόητα μέτρα της Ε.Ε. κατά της εχθρικής Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι μιλώντας χθες σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον (Σκάι) για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα από την Ε.Ε., ο κ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι ο εκπρόσωπος της Ενωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων εις βάρος της Τουρκίας και με αδικαιολόγητο στόμφο πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ανταποκριτή του έγκυρου «Spiegel», που συνόδευσε τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χ. Μάας τις προηγούμενες ώρες στην Αθήνα, η εικόνα εκθέτει βάναυσα (ακόμα μία φορά…) την αξιοπιστία του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι κυρώσεις όχι μόνο δεν δαγκώνουν, αλλά ούτε καν υπάρχουν!

«Στις επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γερμανός ΥΠΕΞ έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει ώστε να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις στην Τουρκία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έχει ήδη κληθεί από τα κράτη-μέλη να καταρτίσει κατάλογο πιθανών κυρώσεων» αναφέρει αποκαλυπτικά το ρεπορτάζ, που προφανώς στηρίζεται σε πηγές του γερμανικού ΥΠΕΞ. Και προστίθεται άκρως υποτιμητικά ότι «στην ελληνική πλευρά θα αρκούσε καταρχάς, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες, εάν η Τουρκία σταματούσε τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις».

Το «Spiegel» αναφέρεται στις διαμεσολαβητικές επαφές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα για τα Ελληνοτουρκικά, αναγνωρίζοντας ότι «στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξάνεται» και πως «ο υπουργός Εξωτερικών Μάας προσπαθεί να μεσολαβήσει – με περιορισμένη επιτυχία».

Από νομική άποψη, προσθέτει, περισσότερα επιχειρήματα συγκλίνουν υπέρ της ελληνικής θέσης, αλλά και τα τουρκικά επιχειρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν απλώς αβάσιμα. Θα μπορούσε να βοηθήσει μια διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου της Θάλασσας στο Αμβούργο, αλλά καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Μήπως έχετε τύψεις, κύριε Γεωργίου;

Μας προκάλεσε κατάπληξη, και γι’ αυτό το αναδείξαμε. Αναφερόμαστε στο πρόσφατο άρθρο που έγραψε ο Ανδρέας Γεωργίου (υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ κάποτε, διατελέσας διοικητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τη μαύρη περίοδο των Μνημονίων), ο οποίος με παρέμβασή του σε βελγικό μέσο ενημέρωσης μας προειδοποιεί ότι επίκειται ο «Αττίλας 3» και πως πρέπει να ετοιμαζόμαστε.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά. Η ανάλυση που διαβάσαμε ήταν ομολογουμένως αξιοπρόσεκτη για κάποιον ο οποίος ασχολείται με αριθμούς και όχι με τη γεωπολιτική. Προφανώς ήταν προϊόν έγκυρης πληροφόρησης.

Η δε αγωνία που εξέπεμψε ως Έλλην ο συγγραφεύς, γνήσια. Ωστόσο, μετά τα βαριά πλήγματα που δέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο προϋπολογισμός για την Άμυνα την εποχή της τρόικας (2010-2015), διερωτώμεθα γνησίως με τη σειρά μας: Μήπως έχει τύψεις ο κύριος Γεωργίου ότι, άθελά του, με τους αριθμούς του έδωσε όπλα στην τρόικα για να αποδυναμώσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ο ξένος παράγων επιθυμούσε την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδος για την ανεξάρτητη εξωτερική της πολιτική;

Προφανώς δεν θα επιστρέψουμε στο ζήτημα της αλλοίωσης του ελλείμματος. Ο κύριος Γεωργίου, με ψήφους 2-1 και με τον εισηγητή του Συμβουλίου Εφετών να εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη, εκρίθη αθώος από το Δικαστικό Συμβούλιο για τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος του 2009 και επί των ημερών του επί τα χείρω. Επειδή εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης -ασχέτως αν υπήρξε ισχυρότατο διεθνές ενδιαφέρον, ας το πούμε κομψά, για την ετυμηγορία της-, θεωρούμε λοιπόν ότι ο κύριος Γεωργίου εφήρμοσε σωστά τους κοινοτικούς κανονισμούς και πρόσθεσε σχεδόν δύο επιπλέον μονάδες του ΑΕΠ στο έλλειμμα -στο αρχικώς ανακοινωθέν- πριν από την προσφυγή στο ΔΝΤ (15,4 έναντι 13,7).

Σε αυτούς τους… σωστούς και… ακριβείς αριθμούς βασίστηκε λοιπόν η τρόικα του κυρίου Τόμσεν και των λοιπών καλών παιδιών για να διαμορφώσει και τον προϋπολογισμό για την Άμυνα επί πολλά έτη. Το αποτέλεσμα, γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Όταν επρόκειτο για εξόφληση οιασδήποτε εξοπλιστικής δαπάνης σε γερμανική εταιρία, η τρόικα έδινε προτεραιότητα. Όταν ο Ελληνικός Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό αιτούνταν δαπάνες για βίδες, ελαστικά και ανταλλακτικά, καμία προτεραιότητα από την τρόικα. Η συντήρηση γινόταν με πατέντες και εκ των ενόντων. Παρέλκει να αναφέρουμε ποιες ήταν οι συνέπειες από την ελλιπή συντήρηση. Για τους μισθούς δεν το συζητάμε: Ο Α/ΓΕΕΘΑ ελάμβανε το 1/10 ενός «γκόλντεν μπόι». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει αν χάσαμε πιλότους και μαχητικά εξαιτίας της αναισθησίας της τρόικας. Ή αν φρεγάτες μας υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων εξαιτίας της. Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεών μας στην εν εξελίξει κρίση με την Τουρκία δείχνει, άλλωστε, ότι οι άνθρωποι υπερέχουν των αριθμών.

Οι πιλότοι των μαχητικών που πέταξαν -αόρατοι από την τουρκική αεράμυνα- από την Αθήνα έως την Πάφο, οι κυβερνήτες των υποβρυχίων και των φρεγατών που εξευτέλισαν τους ομολόγους τους στο πεδίο, οι αξιωματικοί μας στον Εβρο που έστειλαν «πεσκέσι» στον Ερντογάν τους ανεπιθύμητους μουσαφιραίους, οι άνδρες του Λιμενικού, όλοι έδειξαν ότι οι περικοπές των μισθών τους και η ελλιπής συντήρηση του οπλισμού τους δεν επηρέασαν το ηθικό τους.

Έκαναν και κάνουν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν. Η ένταξή τους στα Σώματα ήταν επιλογή ζωής, όχι απλού επαγγέλματος. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το βασικό ερώτημα: Χτυπάτε το καμπανάκι για τον «Αττίλα 3» τόσο δυνατά, κύριε Γεωργίου, γιατί νιώθετε τύψεις για τη μεταχείριση που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και επί των μνημονιακών ημερών σας; Αν ναι, έχει νόημα η παρέμβασή σας. Εάν όχι, δεν έχει νόημα. Απλώς προκαλείτε τον κόσμο. Και, βεβαίως, θίγετε το στράτευμα, το οποίο ξέρει άριστα τι του γίνεται. Δεν χρειάζεται να διαβάσει «Brussels Times».

Keywords
αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, τσιπρας, ψηφοφορία, σαμαρας, βουλη, συριζα, αοζ, αιγυπτος, σημαίνει, αγκυρα, συνταγμα, νατο, πήχη, μνημονιο, ΚΚΕ, ελλαδα, ενωση, νέα, κρητη, αιγαιο, αθηνα, βενιζελος, αδωνις, λύση, tank, ηπα, κυπρος, λιβυη, spiegel, ΔΝΤ, προυπολογισμος, τροικα, αεπ, στρατος, brussels, times, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, γερμανος, κικιλιας, σταση εργασιας, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, βαρουφακης, φωτια, νεκρος συνταγμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, δυνατα, χωρες, το θεμα, αεπ, αλβανια, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ευβοια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιερουσαλημ, ιονιο, ιταλια, κυθηρα, κυπρου, νησια, ρωμη, σημερινη, το βημα, χαρτες, ωρα, αγκυρα, αγωνια, αδωνις, αρθρο, αμβουργο, αμυνα, αυτια, αφορμη, βελοπουλος, βιδες, βραδυ, βρισκεται, γειτονια, γεωργιου, γινει, γινεται, γειτονα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διγλωσσια, δικη, δειχνει, δοθει, διοικητης, δωσει, δρομος, εγινε, εδαφος, ειπε, ελαστικα, εμειναν, ενσταση, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερντογαν, ερευνες, ερχονται, εταιρια, ετη, ζημια, ζωης, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπομονη, υφος, υφυπουργος, θολο, ηθικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κι αλλο, κομμα, λαδι, λαθη, λευκη, λύση, λογο, μακρια, μαξιμου, μηκος, μηκος κυματος, μηνυματα, μητσοτακης, ναυτικο, νατο, νοημα, νομικη, εξοφληση, ομαδα, παντα, παμε, πανεπιστημιο αθηνων, πεδιο, περιβαλλον, πλευρης, υπογραφη, πρεσπες, ρηχα νερα, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, συντηρηση, σειρα, τιμωρια, τυψεις, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χαλκη, χυδαιος, ψηφοφορία, ιωαννης, ωρες, απων, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, tank, ενωση, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, ξενος, μελετη, μια φορα, ομαδες, πηγες, πήχη, σημαια, σημαίνει, σωματα, θανος, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Μάγκες,magkes