Λύση στη μάχη με τις αιμορροΐδες

Λύση στη μάχη με τις αιμορροΐδες15.03.2019Νέα

Δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία και ορθοστασία αποτελούν τους κύριους παράγοντες για την πρόκληση της νόσου • Με την υπογραφή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια αρκετά κοινή νόσος και ιδιαίτερα ενοχλητική, καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπολογίζεται ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενηλίκους θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι

αιμορροΐδες φυσιολογικά μοιάζουν με μαξιλάρια γεμάτα με αίμα που βοηθούν στην αφόδευση. Οταν, όμως, αρχίσουν να κρέμονται προς τα έξω, η επιστροφή του αίματος γίνεται δύσκολα και προκαλείται πρήξιμο έξω από τον πρωκτό που σταδιακά μπορεί να γίνει πολύ έντονο.

Κάποιοι σοβαροί παράγοντες πρόκλησης αιμορροΐδων είναι το κάθισμα στην τουαλέτα για παραπάνω από πέντε λεπτά, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η ορθοστασία, διάφορες ασκήσεις γυμναστικής (squats) και η έντονη προσπάθεια/σφίξιμο κατά την αφόδευση.
Μερικές φορές οι αιμορροΐδες είναι ασυμπτωματικές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ήπιο κνησμό, ενόχληση, πόνο ή/και αιμορραγία.
Η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική.

«Ωστόσο καμία μέθοδος αντιμετώπισης δεν έχει νόημα αν ο χρόνος αφόδευσης δεν περιοριστεί χρονικά σε 5 λεπτά (το πολύ). Οποιαδήποτε θεραπευτική τεχνική επιλεγεί θα έχει προσωρινά αποτελέσματα αν ο ασθενής συνεχίσει τις κακές συνήθειες. Καμία θεραπευτική μέθοδος, είτε επεμβατική είτε συντηρητική, δεν είναι τέλεια, ενώ ταυτόχρονα η επιλογή της κατάλληλης πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον ασθενή και την εικόνα που έχουν οι αιμορροΐδες του» επισημαίνει ο Απόστολος Σταματιάδης, χειρουργός - πρωκτολόγος.Το κάθισμα στην τουαλέτα έως 5 λεπτά, η ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η ημερήσια κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας υγρών, η αποφυγή ασκήσεων που προκαλούν υπερβολική πίεση στην περιοχή και ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού και σαπουνιού είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που μπορούν να δράσουν προληπτικά σε συνδυασμό με κάποιες κρέμες και αλοιφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί να βοηθήσουν.
«Σημαντικό είναι για τον κόσμο να γνωρίζει πως δεν χρειάζονται όλες οι αιμορροΐδες χειρουργείο» τονίζει ο ίδιος.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής

Ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι πιθανό να πονά, κυρίως κατά την αφόδευση, ενώ μπορεί να βλέπει και λίγο υγρό, συμπτώματα όμως που είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να τον ανησυχούν.
Η αποφυγή άρσης βαρών, το σκύψιμο ή τα βαθιά καθίσματα και οι κουραστικές εργασίες πρέπει να αποφεύγονται για λίγες μέρες.
«Επιπλέον, η εμφάνιση λίγου αίματος μετά το χειρουργείο είναι συχνή και δεν πρέπει να προκαλεί φόβο.
Αν όμως συνεχίζεται τις επόμενες μέρες και η ποσότητα του αίματος είναι μεγάλη, πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός» καταλήγει ο κ. Σταματιάδης.

Πότε κάποιος πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο;

Μόνο όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα ή έστω να μειώσει την αιμορραγία, ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο.

«Αρκετές φορές δίνεται στον ασθενή η εντύπωση πως έχει μεγάλες αιμορροΐδες, όμως πρόκειται για απλές εξωτερικές διογκώσεις του δέρματος στις οποίες δεν είναι αναγκαίο το χειρουργείο, ενώ αφαιρούνται συνήθως μόνο για αισθητικούς λόγους ή απλά για να πραγματοποιηθεί ένα άσκοπο αλλά «επικερδές» χειρουργείο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταματιάδης. Πλέον τα διαθέσιμα όπλα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι πολλά, ενώ διαρκώς εγκαινιάζονται καινούργιες θεραπευτικές μέθοδοι.

Στις πιο κλασικές μεθόδους περιλαμβάνονται χειρουργικές τεχνικές εκτομής των αιμορροΐδων που είναι μεν αποτελεσματικές, αλλά είναι επώδυνες, απαιτούν μακρά ανάρρωση και έχουν πιθανότητα επιπλοκών. Δυναμικά έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται το laser ειδικά στις εσωτερικές αιμορροΐδες, ενώ και η τεχνική των υπερήχων HAL/THD είναι πολύ διάσημη. «Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί πάνω από 20 πολλά υποσχόμενες τεχνικές και μηχανήματα, χωρίς βέβαια να έχουν φέρει όλες και τα ανάλογα αποτελέσματα» προσθέτει ο ίδιος. Για εσωτερικές αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού μπορεί να γίνει τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation) που περιβάλλουν την αιμορροΐδα και λύνουν άμεσα το πρόβλημα.

«Η τεχνική γίνεται στο ιατρείο εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστο κόστος, οικονομικό και χρονικό. Σημαντικό για τον ασθενή είναι να γνωρίζει πως καμία τεχνική δεν είναι τέλεια για κάθε είδους αιμορροΐδες. Συχνά, ο συνδυασμός δύο ή ακόμα και περισσότερων τεχνικών είναι ο ιδανικότερος για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επομένως, ο χειρουργός πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένος σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές» εξηγεί ο κ. Σταματιάδης.

Οπως ο ίδιος αναφέρει, οι καινούργιες τεχνικές είναι ελάχιστα επεμβατικές, οπότε πέρα από το αρτιότερο αισθητικό αποτέλεσμα μειώνονται και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.
Ο πόνος, η επιμόλυνση του τραύματος και η εμφάνιση υγρών ή αίματος περιορίζονται, ενώ και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα. Επίσης, οι νέες μέθοδοι, όπως το laser και οι υπέρηχοι, δίνουν βάση στην τεράστια αξία των σφιγκτήρων οπότε ελαχιστοποιούνται οι εγχειρητικές επιπλοκές, όπως αυτή της ακράτειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα