Λάθος χιλιάδες ειδοποιητήρια για τις εισφορές των επαγγελματιών. Η αίτηση για τη διόρθωση των ποσών

Λάθος χιλιάδες ειδοποιητήρια για τις εισφορές των επαγγελματιών. Η αίτηση για τη διόρθωση των ποσών20.03.2019Οικονομία

Τα έκαναν πάλι θάλασσα • Η αίτηση που πρέπει να κάνουν όσοι διέκοψαν δραστηριότητα και «φεσώθηκαν» με εισφορές λόγω λαθών στα ειδοποιητήρια

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Σημαντικά λάθη, λόγω σφαλμάτων του ΕΤΕΑΕΠ, εμπεριέχουν τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου '19 και με τις πρώτες δύο δόσεις για τα αναδρομικά της διετίας 2017-18. Με το

«τριπλό χαράτσι» (μόνο τα αναδρομικά φτάνουν έως τα 114,4 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την επαγγελματική ιδιότητα) έχουν χρεωθεί ακόμη και έμμισθοι -και μη- ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας! Oσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή πρέπει να υποβάλουν την αίτηση που παρουσιάζει η «δημοκρατία» για να αποφύγουν περαιτέρω μπλεξίματα.

Oπως ανέφεραν χθες, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του ΤΕΕ Δ. Βερβεσός, Κ. Κόλλιας και Γ. Στασινός, αντίστοιχα, από την πρώτη εξέταση των ειδοποιητηρίων διαπιστώθηκε σωρεία προβλημάτων και οι επιστημονικοί σύλλογοι έγιναν αποδέκτες παραπόνων από χιλιάδες μέλη τους. Οι επικεφαλής των επιστημονικών φορέων τόνισαν πως τα λάθη του ΕΤΕΑΕΠ εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στις εξής περιπτώσεις:

1 Στα ειδοποιητήρια στα οποία δεν υπήρχε το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα 2017: Στις περιπτώσεις αυτές το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει την ελάχιστη εισφορά. Στο ενδεχόμενο, μάλιστα, που το εισόδημα μαζί με τις εισφορές θα έπρεπε να αποδώσει μεγαλύτερη της ελάχιστης εισφορά, αναμένεται στα επόμενα ειδοποιητήρια να καταλογιστεί η αναδρομική επιβολή της.

2 Στα ειδοποιητήρια έμμισθων δικηγόρων, μηχανικών, κ.λπ., χωρίς εισόδημα ή με διακοπή δραστηριότητας στη ΔΟΥ: Σε χιλιάδες περιπτώσεις έμμισθων δικηγόρων, μηχανικών και άλλων ασφαλισμένων, το σύστημα του ΕΤΕΑΕΠ δεν μπορούσε να δει το εισόδημα των μισθωτών υπηρεσιών. Ετσι, επέβαλε ελάχιστη εισφορά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει -ρητά- εξαίρεση από αυτήν για τους παράλληλα ασφαλισμένους ή αυτούς που απασχολούνται αποκλειστικά ως έμμισθοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων (ΕΕΔ) Ανδ. Κουτσόλαμπρο, «σημαντική μερίδα δικηγόρων και άλλων επιστημόνων, που έχουν διακόψει δραστηριότητα ή έχουν κάνει έναρξη σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017, είδαν να αναρτώνται ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ για όλη την περίοδο από το '17 και μετά». Τόσο, λοιπόν, οι νομικοί όσο και οι μηχανικοί αλλά και όλοι οι ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν την Αίτηση Διόρθωσης - Διαγραφής, που έχει ετοιμάσει η ΕΕΔ, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση (mmisth@eteaep.gov.gr) αναγράφοντας τον τηλεφωνικό αριθμό τους (για να επικοινωνήσουν στη συνέχεια μαζί τους οι αρμόδιοι) και επισυνάπτοντας τη βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ (περί διακοπής ή έναρξης δραστηριότητας).

Από τον ΕΦΚΑ ανακοινώθηκε χθες ότι, εξαιτίας άλλων προβλημάτων που παρουσίασε το μηχανογραφικό σύστημα πρόσφατα, «χορηγήθηκε παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση Μισθωτών - Μη μισθωτών έως τις 20 Ιουνίου 2019».

Η αίτηση την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν νομικοί, μηχανικοί, υγειονομικοί και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ:

Keywords
Τυχαία Θέματα