Κλυδωνισμοί στη Γερμανία εξαιτίας του Προσφυγικού!

Κλυδωνισμοί στη Γερμανία εξαιτίας του Προσφυγικού!16.06.2018Ειδήσεις

Μια «ψεύτικη είδηση» προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στη σκιά της διαφωνίας Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε χθες στη Γερμανία -και όχι μόνο- η ψευδής πληροφορία που αναπαρήγαγαν τα μέσα ενημέρωσης, πως η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία

των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, σκοπεύει να αποσυρθεί από τον νεοσύστατο κυβερνητικό συνασπισμό! Αιτία; Η διάσταση απόψεων που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην καγκελάριο και στον χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για το Μεταναστευτικό.

Ολα άρχισαν από μια ανάρτηση στο twitter, συγκεκριμένα από λογαριασμό ο οποίος φερόταν ότι ανήκει στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Hessischer Rundfunk. Μέσω tweet μεταδόθηκε η ψευδής πληροφορία πως ο Ζέεχοφερ ανακοίνωσε σε εσωτερικό μήνυμά του προς το κόμμα του τον τερματισμό της συμμαχίας με το CDU.

Η «είδηση» έσκασε σαν βόμβα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, μέχρι να παρέμβουν τόσο το Hessischer Rundfunk, που επιβεβαίωσε πως ο εν λόγω λογαριασμός στο twitter «είναι ψεύτικος», όσο και το ίδιο το CSU. Με δήλωσή του ο Χανς Μίχελμπαχ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, τόνισε ότι στην ανάρτηση γράφονται «ανοησίες», ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα του θέλει να διατηρήσει τη συμμαχία του με το CDU, αλλά και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η παρεξήγηση που προκάλεσε ακόμη μία «ψεύτικη είδηση» μπορεί να λύθηκε, δεν επιλύθηκαν όμως και οι διαφορές, που έχουν προκαλέσει χάσμα ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Ζέεχοφερ. Την Πέμπτη τα δύο κόμματα συνεδρίαζαν επί ώρες -ξεχωριστά- στη γερμανική Βουλή και, σύμφωνα με το «Der Spiegel», στην πλειοψηφία τους οι Χριστιανοδημοκράτες (αν και εξαιρέσεις υπήρξαν) στήριξαν τη «γραμμή Μέρκελ» στο θέμα, τη στιγμή που οι Χριστιανοκοινωνιστές αναφανδόν τάσσονται υπέρ του Ζέεχοφερ.

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος να βρει κοινή θέση στο θέμα» εκτιμούσε χθες ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ματίας Μίντελμπεργκ, άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του συνασπισμού με το CSU, λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς»!

Αυτή τη φορά η Μέρκελ δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου στις όποιες διαπραγματεύσεις της για το θέμα με τον κυβερνητικό της εταίρο. Και γι' αυτό επιστράτευσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, ώστε να παρέμβει και να επιχειρήσει να πείσει τα στελέχη του CSU να κάνουν «βήματα πίσω». Για το αν θα τα καταφέρει οι πολιτικοί αναλυτές τηρούν επιφυλάξεις, ενώ είναι γεγονός πως η κυβερνητική συμμαχία της Μέρκελ κρέμεται πια από μια λεπτή κλωστή...

Keywords
Τυχαία Θέματα