«Κίτρινα γιλέκα»: Σχέδια και για ίδρυση κόμματος

«Κίτρινα γιλέκα»: Σχέδια και για ίδρυση κόμματος09.01.2019Ειδήσεις

Η άτυπη εκπρόσωπός τους Ζακλίν Μουρό προανήγγειλε πολιτικό φορέα στα πρότυπα των «Αγανακτισμένων»

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Οι λαοί της Ευρώπης δεν περιμένουν πια. Αυτοοργανώνονται και κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας.

Τι διεκδικούν; Και στην περίπτωση της Γαλλίας, το αυτονόητο. «Οι άνθρωποι που είναι τίποτα για τον πρόεδρο Μακρόν ζητούν απλά να

μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς» δήλωνε πρόσφατα η Ζακλίν Μουρό μέσω των social media, η γυναίκα που αναδείχθηκε -μάλλον συμπτωματικά- σε πρωταγωνίστρια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Βαδίζοντας στα χνάρια των Αμερικανών του κινήματος Occupy Wall Street, αλλά και των Ισπανών Indignados (Αγανακτισμένοι), η Μουρό, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro», αποκάλυψε πως στις προθέσεις της είναι το «λανσάρισμα» ενός πολιτικού φορέα με την επωνυμία Οι Αναδυόμενοι (Les Emergents). Μια «πραγματικά εναλλακτική λύση», όπως είπε η ίδια, απέναντι στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. «Το όνομα μπορεί να αλλάξει, αλλά το νέο κόμμα θα προτείνει μια άλλη εναλλακτική λύση στους Γάλλους και όχι μόνο στα “κίτρινα γιλέκα”».

Η ίδια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όταν αποφάσισε να ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο διάρκειας 4.38 λεπτών, στο οποίο ασκούσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μακρόν - ένα βίντεο το οποίο παρακολούθησαν όμως 6.000.000 άνθρωποι!

Μηνύματα

Η 52χρονη, υπνοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, ζει με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα και στο παρελθόν δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Μου γράφουν στο facebook, έχω πολλή δουλειά κάθε βράδυ» σχολίασε, ενώ υπογράμμισε πως προς το παρόν επιθυμεί να διοργανώσει μια «μεγάλη συνάντηση» με όσους Γάλλους ενδιαφέρονται για ένα νέο κόμμα, για να βρουν μαζί μια ονομασία, αλλά κυρίως για να καταγράψουν τις βασικές αρχές του.

Παράλληλα χθες, σε πολιτικό επίπεδο, και στον απόηχο των τοποθετήσεων που έκαναν από τη Ρώμη οι Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι υπέρ των «κίτρινων γιλέκων», η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό έσπευσε να καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να δείξει περισσότερο «σεβασμό».
«Πιστεύω πως η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να ασχολείται με την ευημερία του ιταλικού λαού, δεν είμαι βέβαιη πως το να ενδιαφέρεται για τα “κίτρινα γιλέκα” έχει καμία σχέση με την ευημερία του ιταλικού λαού» είπε χαρακτηριστικά η Λουαζό.

Keywords
Τυχαία Θέματα