Κερκόπορτα για προνόμια σε αιτούντες άσυλο!

Αυτοί που θα τους έδιωχναν τους δίνουν τώρα ΑΦΜ και Αριθμό Ασφάλισης

Κερκόπορτα για τη «μονιμοποίηση» όλων όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα, ανεξαρτήτως εάν τελικά δικαιούνται άσυλο ή όχι, ανοίγει η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης να χορηγεί Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού αλλά και να ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό για κάθε αιτούντα άσυλο, αμέσως μόλις τελειώσει το στάδιο της καταγραφής του, προκειμένου να «διευκολυνθεί» η πρόσβασή τους στο κοινωνικό κράτος. Στο υπουργείο,

βλέποντας προφανώς ότι επιστροφές στους αριθμούς που χρειάζεται για πραγματική αποσυμφόρηση δεν πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, μάλλον έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια «διαχείρισης» όλων αυτών των οποίων τα αιτήματα για άσυλο απορρίπτονται.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την «Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας», ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε λόγο για πολιτική αυστηρή, δίκαιη, που τοποθετεί στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθεί την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Και εάν νομίζετε ότι τα «μέτρα ανακούφισης» των μεταναστών τελειώνουν εδώ κάνετε λάθος, αφού ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του και ο ΟΑΕΔ σχεδιάζουν ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, «με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση» των αναγνωρισμένων προσφύγων με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση, όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και soft skills (πολιτιστικός προσανατολισμός, επαγγελματικός προσανατολισμός, επιχειρηματικότητα)» είπε. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μένει να δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι οι φορείς που θα αναλάβουν τόσο τη «χαρτογράφηση» όσο και την «ειδική κατάρτιση» των αναγνωρισμένων προσφύγων στη χώρα μας. Θα είναι άραγε ΜΚΟ ή κάποια «επιλεγμένα» Κέντρα Εκπαιδευτικής Κατάρτισης θα το αναλάβουν;

Πάντως, από ό,τι φαίνεται, ο κ. Μηταράκης ξέχασε ότι με τέτοια μέτρα το μόνο που θα επιτύχει είναι να δώσει κίνητρο και σε άλλους να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη χώρα μας. Άλλωστε αυτού του είδους τα νέα ταξιδεύουν ιδιαίτερα γρήγορα από τα κέντρα υποδοχής στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα