Καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα των πανελλαδικών

Καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα των πανελλαδικών13.02.2018Πρόσωπα

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να σηκωθεί η αυλαία των εξετάσεων! Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Από

τον περασμένο Αύγουστο την επικαιρότητα μονοπωλεί η «αλχημεία» του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρις ότου να δοθεί το πράσινο φως για το αν αλλάξει και ποια μορφή θα έχει το νέο εξεταστικό σύστημα, οι πανελλαδικές εξετάσεις, ένας από τους παλαιότερους θεσμούς του κράτους και ο πλέον έγκυρος και αξιόπιστος, θα συνεχίζουν να αποτελούν για τους χιλιάδες υποψηφίους το φόβητρο αλλά και το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικαστικών για τις πανελλαδικές του 2018 θα καθυστερήσει. Αιτία είναι η ανάγκη να προστεθούν στο μηχανογραφικό οι 26 νέες σχολές και τα τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές μεταφέρεται από τον Φεβρουάριο μέσα στον Μάρτιο, ενώ στην ίδια περίοδο θα ανακοινωθούν και οι θέσεις που θα διατεθούν ανά κατηγορία υποψηφίων.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε ένα χρονικό περίγραμμα, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των εισακτέων θα έχει ανακοινωθεί έως τις 15 Μαρτίου. Οι πανελλαδικές φέτος θα διεξαχθούν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Ετσι φαίνεται να καθιερώνεται το «πείραμα» που έγινε πέρυσι, όταν άλλαξαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι πανελλαδικές διεξάγονταν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ο τελειόφοιτοι θα έχουν φέτος ευκολότερο έργο, καθώς οι απολυτήριες της γ' τάξης του ημερήσιου και της δ' τάξης του εσπερινού λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία μαζί, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Το ανανεωμένο μηχανογραφικό είναι έτοιμο, αλλά θα ανακοινωθεί μόνο όταν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον, φέτος το μηχανογραφικό, εκτός από τις προσθαφαιρέσεις σχολών, θα έχει και άλλες τροποποιήσεις, καθώς καταργήθηκε το πεδίο των επιστημών της εκπαίδευσης και τα επιστημονικά πεδία μειώνονται σε τέσσερα.

Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορά τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο τις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, το 3ο Επιστημονικό Πεδίο τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Bonus για τη Μάνδρα

Περισσότερες θέσεις στα ΑΕΙ - ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας σε μαθητές από τις περιοχές που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Η διάταξη προβλέπει ότι θα δοθούν επιπλέον θέσεις που δεν θα ξεπερνούν το 2% του αριθμού εισακτέων. Η προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα.

«Η Εκκλησία να εγκρίνει τα βιβλία θρησκευτικών»

Αμετακίνητη από τη θέση της ότι θα πρέπει να εγκρίνει το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει η διοίκηση της Εκκλησίας. Το μήνυμα αυτό ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να μεταφερθεί προς την ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μέσω του συμβούλου του ΙΕΠ Ευστράτιου Ψάλτη, που συμμετείχε στην κοινή σύσκεψη των καθηγητών των Θεολογικών Σχολών με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία παρέμβαση και δεν επέδωσε κανένα τελεσίγραφο, όπως λανθασμένα γράφτηκε, αλλά διατύπωσε την πάγια θέση της Εκκλησίας, ότι η Ιερά Σύνοδος, και βάσει του καταστατικού χάρτη της, πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Εκκλησίας ότι δεν είναι αντιορθόδοξο» είπε και εξέφρασε την πικρία του ότι «μας παραβλέπει η πλευρά της Πολιτείας. Τα συζητάμε όμως αυτά και υπάρχει προαίρεση. Εμάς σαν Εκκλησία μάς πληγώνουν, έχουμε υπομονή και περιμένουμε να δούμε αυτά τα τετράδια».

Χθες ο κ. Ιερώνυμος στη χειροτονία του νέου επισκόπου Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου με τον τίτλο του Ανδρούσης, απευθυνόμενος στον νέο βοηθό του, επισήμανε την ανάγκη το κράτος να σταθεί στα δικά του πόδια. «Η εποχή μας έχει πολλές δυσκολίες, που αν περιμένουμε να τις λύσουμε με τις επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων άδικα θα ταλαιπωρούμαστε και θα περιμένουμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται η δική μας προσπάθεια και ο δικός μας αγώνας, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στη ζωή μας την εσωτερική, στην πίστη και στις παραδόσεις. Ολα αυτά στηρίζουν πάντα αυτόν τον τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα