Κατάθεση «καρφώνει» τον Παπασταύρου (του Σαμαρά) για ύποπτες μπίζνες στα Σκόπια

Η φάμπρικα που έχει στηθεί από τον Σάμπυ Μιωνή, τον Σταύρο Παπασταύρου και τους συνεργάτες τους με στόχο την εξαγορά ορυχείων σε εξευτελιστική τιμή, η οποία ξεκινάει από τα Σκόπια και φτάνει στην ελληνική μεταλλευτική και μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ (υπόθεση που αποκάλυψε η «δημοκρατία») επιβεβαιώνεται μέσα από νέο έγγραφο.

Πρόκειται για την ένορκη κατάθεση που έδωσε στην Οικονομική Εισαγγελία τον Οκτώβριο του

2015 η Άρτεμις Νιάρου, η οποία εργαζόταν ως αναλύτρια στην ελβετική εταιρία Diligence, που έχει ως αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για οικονομικά εγκλήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Η κυρία Νιάρου, λοιπόν, κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές ότι η έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία της για λογαριασμό πελάτη της αποκάλυψε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου μέσω της εταιρίας Global Opportunities Limited, με την οποία είχε άμεση σχέση, προσπάθησε να χειραγωγήσει την τιμή του ορυχείου Feni Industries στα Σκόπια, δρώντας ως αχυράνθρωπος του Beny Steinmetz, ο οποίος είναι ίσως ο πλουσιότερος Ισραηλινός επιχειρηματίας στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η κυρία Νιάρου κατέθεσε ότι η παράκτια Global Opportunities Limited, που εδρεύει στις Μπαχάμες, είχε ως τελικό στόχο το κλείσιμο του ορυχείου στα Σκόπια, προκειμένου «να πέσει η τιμή της μετοχής, να χάσουν τη δουλειά τους 2.000 εργαζόμενοι κι έτσι το ορυχείο να ξεπουληθεί στον Beny Steinmetz». Το εντυπωσιακό είναι ότι την περίοδο κατά την οποία ο Σταύρος Παπασταύρου έκανε αυτές τις μπίζνες στα Σκόπια ήταν παράλληλα σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με… τις γνωστές ευαισθησίες στο θέμα των Σκοπίων.

Η «δημοκρατία» σε εκτενές ρεπορτάζ της έχει αποκαλύψει ότι η Global Special Opportunities Ltd, που είναι διάδοχος της Global Opportunities Limited και η οποία έχει άδεια λειτουργίας οικοτεχνίας (!), πιέζει τώρα για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Το γεγονός εξηγεί εν πολλοίς και την εμφάνιση του Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή.

Αστείες δικαιολογίες Ν.Δ. για τα (χαμένα) «καυτά» έγγραφα

Αστείες δικαιολογίες προβάλλει η Ν.Δ. προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους «εξαφανίστηκε» από τη δικογραφία της Προανακριτικής το αποκαλυπτικό cd της Ελληνικής Αστυνομίας που «καίει» τον Σάμπυ Μιωνή.

Ερωτηθέντα σχετικά, τα «γαλάζια» στελέχη της Προανακριτικής υποστήριξαν ότι το «καυτό» υλικό δεν δόθηκε από… απροσεξία. Αρχικώς, ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας υποστήριξε ότι τα έγγραφα του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. δεν δόθηκαν στον εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη και στους υπόλοιπους δήθεν «υπόπτους» «εκ παραδρομής», ενώ και ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι «δεν έγινε με σκοπιμότητα».

Να σημειωθεί ότι το cd, το οποίο η Ν.Δ. απέκρυπτε μήνες, περιέχει έγγραφα που είχαν σταλεί από την Εισαγγελία στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», αποδεικνύουν ότι ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής και το κύκλωμά του, που αποτελούνταν από τουλάχιστον 12 συνεργούς, είχαν καταληστεύσει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δρούσαν προς όφελος φοροφυγάδων πελατών τους και της τράπεζας HSBC, διακινώντας χρήματα από την Ελβετία προς υπεράκτιες εταιρίες!

Στα αποκαλυπτικά έγγραφα, τα οποία… παράπεσαν και δεν συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία που δόθηκε αρχικώς, αναφέρεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι ο Σάμπυ Μιωνής και οι συν αυτώ είχαν αναπτύξει δράση «εις όφελος και της HSBC, μεταξύ άλλων, ως διαχειριστές λογαριασμών πελατών αυτής αναφορικά με μεγάλο πλήθος εξωχώριων εταιριών και λοιπών οντοτήτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα