Καταρρέει η κυριαρχία της Μέρκελ

Καταρρέει η κυριαρχία της Μέρκελ02.07.2018Πρόσωπα

Αγεφύρωτο το χάσμα με τον Χορστ Ζέεχοφερ, που χαρακτήρισε ανεπαρκές το προσφυγικό σχέδιο. Σε αναμμένα κάρβουνα η καγκελάριος

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Συνεχίζονται οι τριγμοί στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς σύμφωνα με την «Bild» ο Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ήταν βαθιά δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Αποτελέσματα που ο ίδιος δεν λογίζει ως «ισοδύναμα» με συνοριακούς ελέγχους

και επαναπροωθήσεις.

Χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε τυπικά το τελεσίγραφο που είχε επιδώσει στην Ανγκελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Προσφυγικό, προκειμένου ο ίδιος να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες στο κρατίδιο της Βαυαρίας, ο Ζέεχοφερ δήλωνε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως η συνάντησή του με την καγκελάριο το βράδυ του Σαββάτου «δεν είχε αποτέλεσμα». Περιέγραψε μάλιστα το σχέδιο της Ανγκελα Μέρκελ ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση».

Δεν κάνει πίσω

Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα. «Μπορώ να συζητήσω μαζί της τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις». Φέρεται μάλιστα ότι δήλωσε πως τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εκτός από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, τα βλέμματα όλων χθες ήταν στραμμένα και στην αντίστοιχη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα και μετά τη λήξη της όλοι ανέμεναν τις δηλώσεις που θα έκαναν στον Τύπο οι επικεφαλής του CDU και του CSU.

Από την πλευρά της πάντως η σιδηρά κυρία της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, που ομολογουμένως πια βγαίνει βαριά πληγωμένη πολιτικά από όλη αυτή τη διαβούλευση για το Προσφυγικό, σε συνέντευξή της στο ZDF δήλωνε το Σαββατοκύριακο πως επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

Ξέρει, ωστόσο, πως αυτό δεν είναι πια -απολύτως- στο χέρι της. Χαρακτηριστικό των πολιτικών εξελίξεων σε Γερμανία και Ευρώπη, άλλωστε, είναι το εξώφυλλο του νέου τεύχους του «Spectator». «Οι στάχτες της Ανγκελα. Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες η εξουσία της καταρρέει».

Διάψευση-καταπέλτης από τρεις για τη «συμφωνία» με Βερολίνο

Σε ανοιχτή διάψευση της Ανγκελα Μέρκελ προέβησαν Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία, όταν η καγκελάριος σε έγγραφο που απέστειλε στους ηγέτες των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό -και περιήλθε σε γνώση του Reuters- υποστήριζε πως 14 χώρες της Ε.Ε. (ανάμεσά τους και τα τρία συγκεκριμένα κράτη) δηλώνουν έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο προσφύγων, οι οποίοι είχαν ήδη καταχωριστεί αλλού!

«Προς το παρόν οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων. Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορα κράτη-μέλη, για να επισπεύσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το επίμαχο έγγραφο.

Μεταξύ των χωρών που κατά τη γερμανική κυβέρνηση έχουν δηλώσει ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία - χώρες που υπήρξαν αντίθετες σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε.
Αλλες χώρες που κατονομάζονται είναι επίσης το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί» δήλωσε αντιδρώντας ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση ήρθε και από την Τσεχία αλλά και από την Πολωνία.
«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία» δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα