Καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο δήμο Αθήνας

Καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο δήμο Αθήνας11.02.2018Παρασκήνιο

Αποδέκτης έντονων αντιδράσεων, μέσω εγγράφων που φτάνουν στο γραφείο του, γίνεται ο Γ. Καμίνης για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι προκηρύξεις

Σωρεία καταγγελιών επωνύμων, με σοβαρά υπονοούμενα και αιχμές για τους διαγωνισμούς που διενεργεί ο Δήμος Αθηναίων, δέχεται ο Γιώργος Καμίνης. Τα έγγραφα, τα οποία έχουν φτάσει στο γραφείο του και βρίσκονται στη διάθεση της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αμφισβητούν το κύρος και την αξιοπιστία συγκεκριμένων πρόσφατων διαγωνισμών και εγείρουν σοβαρά

ερωτήματα για το πώς αυτοί διενεργούνται. Και οι τέσσερις καταγγελίες μάλιστα που έχει δει η εφημερίδα μας έχουν γίνει μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα!

Ειδικότερα, σε σχέση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) οχημάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου διάρκειας πέντε ετών, προϋπολογισμού 14.784.000 ευρώ», γνωστή εταιρία αντιπροσωπιών - εισαγωγών υποστηρίζει ότι η διενέργεια του ανωτέρω διαγωνισμού αντιβαίνει στις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης, αλλά και των πραγματικών συμφερόντων του Δήμου της Αθήνας.

Η εταιρία καταγγέλλει πως ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με σύντμηση της περιόδου μεταξύ δημοσίευσης και διενέργειας, ως επείγων, σε 30 ημέρες και ότι περιλαμβάνει εξωπραγματικό κόστος συντήρησης! Κάνει λόγο επίσης για φωτογραφική απεικόνιση συγκεκριμένων και μόνο μηχανημάτων, κάτι που, όπως λέει η εταιρία, δημιουργεί παρωδία διενέργειας διαγωνισμού. Γιατί, όμως, έγιναν όλα αυτά;

Με βάση την ίδια καταγγελία, οι τεχνικές απαιτήσεις του διαγωνισμού αυτού και οι όροι της προκήρυξης έχουν συνταχθεί με φωτογραφικές διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένη εταιρία που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ένα μέρος του εξοπλισμού και θα συνεργαστεί με συγκεκριμένους άλλους (έναν ανά είδος) προμηθευτές για τον λοιπό εξοπλισμό που δεν διαθέτει η ίδια και συνεπώς επιτρέπεται η ουσιαστική συμμετοχή ενός και μόνου προμηθευτή ή κατά την αγορά του Εθνικού Δημοτικού Προμηθευτή της χώρας.



Οι σοβαρές καταγγελίες προς τη δημοτική Αρχή Καμίνη δεν σταματούν εκεί. Αλλη ελληνική εταιρία, που εμπορεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό, αμφισβητεί τον διαγωνισμό για την προμήθεια οχημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου. Σημειώνει μάλιστα, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που έστειλε στον Δήμο Αθηναίων ότι ζητείται ο προμηθευτής να διαθέτει άδεια συνεργείου και πως αυτό αντίκειται στο αντικείμενο της διακήρυξης, το οποίο είναι προμήθεια ειδών (επί του προκειμένου οχήματα) και όχι υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης οι οποίες ανατίθενται κατόπιν άλλης διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει τον συγκεκριμένο σκοπό. Οπως αναφέρει η εν λόγω εταιρία, «δυστυχώς κάποιοι (τυπικοί και όχι ουσιαστικοί) όροι της διακήρυξης καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή μας, διότι αφενός μεν είναι υπερβολικοί, αφετέρου δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της διακήρυξης, η οποία σαφώς αναφέρεται σε προμήθεια ειδών και όχι υπηρεσιών».

Μία τρίτη καταγγελία, πάλι για την προμήθεια οχημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου, γίνεται από άλλη εταιρία. Η τρίτη αυτή -έγγραφη και επώνυμη- καταγγελία σημειώνει ότι η προμήθεια σε 30 είδη, συνολικού προϋπολογισμού 17.350.700 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 350 σελίδες με όρους και προδιαγραφές, «αναρτήθηκε στο ΕΣΥΔΗΣ στις 28.12.2017 κατά την περίοδο των αργιών Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς που, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι περισσότεροι οίκοι του εξωτερικού είναι κλειστοί για δύο εβδομάδες έως και τις 8.01.2018. Ομοίως, πολλές ελληνικές εταιρίες και προμηθευτές είτε παραμένουν κλειστοί είτε υπολειτουργούν την αντίστοιχη χρονική περίοδο, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε σοβαρή προετοιμασία ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού».

Η καταγγελία, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Συνεχίζει λέγοντας: «Ο όγκος των ζητούμενων τεχνικών στοιχείων και πληροφοριών, δηλώσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής που ζητούνται και μάλιστα επί ποινή αποκλεισμού καθώς και η συνθετότητα και πολυπλοκότητα του διαγωνισμού δημιουργεί αντικειμενική αδυναμία συμμετοχής σε πολλές εταιρίες που τυχόν ήθελαν συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία».

Αλλη αναφορά προς τον Δήμο Αθηναίων, πάλι για τον ίδιο διαγωνισμό (!), σε πιο ήπιο τόνο σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρίες, ζητά εξηγήσεις και διευκρινίσεις για δέκα διαφορετικά άρθρα της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και άρα αποκλεισμών...

Οι εξηγήσεις του κ. Καμίνη για όλες αυτές τις καταγγελίες (άραγε είναι οι μόνες που έχουν φτάσει στο γραφείο του;) αναμένονται σίγουρα με πολύ ενδιαφέρον, μια και όταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα μέρος των στοιχείων αυτών, ο λαλίστατος κατά τα άλλα δήμαρχος Αθηναίων προτίμησε τη σιωπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα