Και νέοι αγωγοί από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο

Και νέοι αγωγοί από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο22.11.2017Πρόσωπα

Ικανοποίηση Τσίπρα μετά την τριμερή με Αλ Σίσι και Αναστασιάδη

Τη βεβαιότητα ότι με τις συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία η Ελλάδα και η Κύπρος

γίνονται παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του στην Κύπρο. «Αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό. Εχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για τη συνεργασία των τριών χωρών, που, όπως είπε, έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών τους. Τόνισε δε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο», συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ηδη χθες (προχθές) είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπογράμμισε τον ρόλο της τριμερούς για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών των τριών χωρών, ενώ υπογράμμισε τον στόχο του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους καθώς και για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατέληξαν στη συμφωνία να αρχίσει στις 21 Δεκεμβρίου ο κύκλος επαφών μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο. Επίσης, κατά την τετραμερή Σύνοδο Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου - Ιταλίας, στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο που θα προνοεί τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ως προϋπόθεση για τη δημιουργία αγωγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα Κύπρο Αίγυπτο,ellada kypro aigypto