Ηρθε το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ηρθε το ηλεκτρονικό εισιτήριο10.07.2018Τέχνες

Πωλείται προς το παρόν στα εκδοτήρια, ενώ δεν είναι έτοιμη η διαδικτυακή αγορά

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με ηλεκτρονικό εισιτήριο και με τον απαραίτητο έλεγχο πρόσβασης (access control) γίνεται από χθες η είσοδος στην Ακρόπολη και στους γύρω αρχαιολογικούς της χώρους, στην Κνωσό, στο Μουσείο του Ηρακλείου αλλά και στην Αρχαία Μεσσήνη. Τα τουρνικέ αλλά και τα τρίποδα, τα οποία επιτρέπουν στους επισκέπτες να περνούν τις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων, έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τα εισιτήρια πωλούνται σε εκδοτήρια, ενώ στο μέλλον θα τοποθετηθούν και αυτόματα μηχανήματα.

Η πολυπόθητη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχει καταφέρει να υλοποιηθεί, κυρίως λόγω σημαντικών υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής υποστήριξε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα τεθεί σε λειτουργία και η υπηρεσία αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω Διαδικτύου, γεγονός το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπηρεσία αυτή θα μπορούν πλέον οι επισκέπτες να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους για τους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους (το μέτρο στην πορεία θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία) μέσω του υπολογιστή, του κινητού αλλά και του tablet τους, χωρίς να χρειάζεται να στηθούν με τις ώρες μπροστά από τα εκδοτήρια.

Να θυμίσουμε πως το έργο υλοποιείται με δωρεά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Το κόστος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί χορηγία της Εθνικής Τράπεζας (800.000 ευρώ) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (400.000 ευρώ).

Ακόμη, χθες η ηγεσία του ΥΠΠΟ ανακοίνωσε την υπογραφή υπουργικής απόφασης, επιλύοντας το ζήτημα της υπερωριακής αμοιβής των αρχαιοφυλάκων για τις εκδηλώσεις που γίνονται στους αρχαιολογικούς χώρους μετά τη λήξη του ωραρίου.

Keywords