Ήρθε η ώρα να πληρωθούν τα «παγωμένα» χρέη Απριλίου – Μαϊου! Πού θα βρει ο κόσμος τα λεφτά;

Ρεπορτάζ Ίων Παπαδάκης

Το αργότερο σήμερα θα πρέπει να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών μία νέα απόφαση για την παράταση στις προθεσμίες πληρωμής των «παγωμένων» φορολογικών υποχρεώσεων. Την απόφαση της κυβέρνησης είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η παράταση θα φτάνει έως τον Μάρτιο του 2021 και από τον Απρίλιο θα τρέξει νέα ρύθμιση οφειλών υπό αναστολή.

Όμως το γεγονός ότι

μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πράξει τα δέοντα προκαλεί έκδηλη ανησυχία σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τις δήθεν «παγωμένες» οφειλές του Μαρτίου και του Απριλίου (εννοείται μαζί με όποιες οφειλές προκύπτουν στο τέλος κάθε μήνα), ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου την τρέχουσα οφειλή τους μαζί την οφειλή του μηνός Μαΐου, δηλαδή διπλό «χαστούκι»!

Και όλα αυτά τη στιγμή που είχε προταθεί εδώ και αρκετό καιρό οι υπό αναστολή δόσεις να αποπληρωθούν στο τέλος της ρύθμισης, δηλαδή να γίνει επέκταση κατά τέσσερις ή πέντε μήνες, ώστε η αγορά και οι εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίσουν τον οικονομικό βρόχο που αρχίζει στις 31 Αυγούστου και θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα (έως φανταστικά) σενάρια έως το μέσο του 2021!

Η πρόταση είχε τότε απορριφθεί… μετ’ επαίνων από την κυβέρνηση, που ήλπιζε ότι η οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού από τον Ιούλιο, όμως η νέα έξαρση του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας (π.χ., Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και αλλού) προσγείωσαν απότομα το οικονομικό επιτελείο.

Αν υπολογίσει κανείς ότι μια μέση δόση ιδιωτών κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ και μια μέση δόση επαγγελματιών από 500 έως 1.100 ευρώ, το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα είναι δυσβάσταχτο, μια και η όποια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στα «τάρταρα»! Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιτηδευματίες οι οποίοι είναι πλέον μισθωτοί και -στο προ κορωνοϊού διάστημα- αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, καλούνται σήμερα να καταβάλουν το σύνολο των οφειλών τους από τον Μάρτιο έως την 31η Αυγούστου, συν τις προσαυξήσεις ώστε να μη χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ένα παράδειγμα: Εταίρος επιχείρησης έκλεισε την επαγγελματική του δραστηριότητα, άρχισε να εργάζεται ως μισθωτός (με μισθό περίπου 1.000 ευρώ) και μπήκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ΑΦΜ της εταιρίας κατέστη ανενεργός και ως φυσικό πλέον πρόσωπο πλήρωνε τις δόσεις ύψους περίπου 80 ευρώ τον μήνα.

Ο μισθωτός βρέθηκε σε αναστολή εργασίας και έτσι από τον Μάρτιο έπαψε να πληρώνει τις δόσεις της κλειστής -πλέον- επιχείρησής του, διότι κανένας δεν τον ενημέρωσε (τουλάχιστον ξεκάθαρα) ότι η ρύθμιση αυτή δεν υπόκειται στους ΚΑΔ για τις πληττόμενες δραστηριότητες και έτσι θα έπρεπε να καταβάλλει τη μηνιαία δόση, έστω και αν ο ίδιος βρισκόταν σε αναστολή (αθάνατο ελληνικό κράτος)! Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει χάσει τη ρύθμιση και, για να την επανενεργοποιήσει, να πρέπει να πάρει την έγκριση από τον έφορο, αφού πρώτα πληρώσει ολόκληρη την οφειλή, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ (550 € το σύνολο των δόσεων και 50 € οι προσαυξήσεις)!

Οι υποσχέσεις πολλές, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με μια κυβερνητική «μπίζνα» που όχι μόνο κοροϊδεύει (και αν δεν κοροϊδεύει, περνάει τους όρους των -δήθεν- παροχών της στα ψιλά γράμματα) αλλά επιβαρύνει τις οφειλές αυτές με ληστρικές προσαυξήσεις τραπεζικού τύπου, ώστε να επανέλθει με νέα «ανακουφιστικά» μέτρα απλά και μόνο για να κερδίσει το πρόσκαιρο χειροκρότημα στην υγειά των κορόιδων!

Keywords
Τυχαία Θέματα