Η σκοπιανή πρεμούρα φέρνει ακόμη πιο κοντά την προδοσία

Η σκοπιανή πρεμούρα φέρνει ακόμη πιο κοντά την προδοσία25.06.2018Παρασκήνιο

Για τον Σεπτέμβριο πάει το δημοψήφισμα στο κρατίδιο, κάτι που θα επιταχύνει τις εξελίξεις για τη συμφωνία στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων φέρνει πιο κοντά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος έγκρισης της συμφωνίας

των Πρεσπών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στην Ελλάδα σε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων με την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή για κύρωση πιο νωρίς, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη στάση της και η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Εκεί που ο Ζόραν Ζάεφ είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο, δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων αναφέρουν ως πιθανές ημερομηνίες την 9η και τη 16η Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και να προωθηθεί η συμφωνία ξεπουλήματος της «Μακεδονίας» στα Σκόπια ταυτόχρονα για κύρωση τόσο στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας όσο και των Σκοπίων. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί περίπου στα μέσα Ιουλίου και το ερώτημα θα είναι κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένο που θα συνδέει τη συμφωνία με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίζεται αισιόδοξος για την υλοποίηση της συμφωνίας και ταυτόχρονα προκαλεί δηλώνοντας στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ότι θα συνεχίσουν να προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες».

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να προσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες. Στον ΟΗΕ η γλώσσα παραμένει όπως ήταν “μακεδονική” χωρίς επιπλέον διευκρινίσεις, που σημαίνει ότι διατηρούμε την ταυτότητα και τη γλώσσα. Στη συμφωνία υπάρχει άρθρο που διευκρινίζει την επιστημονική πραγματικότητα ότι η γλώσσα μας ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών» υποστήριξε.

Για την ένταξη

Στο μεταξύ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο παρουσία του Νίκου Κοτζιά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί το αίτημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε. Η απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την παράδοση της «Μακεδονίας» στους Σκοπιανούς. «Ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας είναι κοκτέιλ αλυτρωτισμού» σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. «Βλέπω δικαστήρια στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα