Η Εξεταστική για την υπόθεση της C4I

Η Εξεταστική για την υπόθεση της C4I21.11.2018Παρασκήνιο

Η συνήθης «Βαβέλ» των κομμάτων με τα πορίσματα, όπου δεν βγήκε άκρη

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Κρατάει χρόνια αυτή η, ομολογουμένως δύσοσμη, κολόνια του κορυφαίου μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Siemens, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη.

Νερό στον μύλο της σκανδαλολογίας που έχει ξεσπάσει ρίχνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, περνώντας στην αντεπίθεση και στρέφοντας τα βέλη της στη Ν.Δ. και

συγκεκριμένα στους Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τους οποίους κατηγορεί λίγο πολύ ότι πήραν μίζες εκατομμυρίων για την πολύκροτη υπόθεση του C4I. Βέβαια, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, την προμήθεια του οποίου ανέλαβε κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και η «μοιραία» Siemens, απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα εδώ και μια δεκαετία.

Το σκάνδαλο ερευνάται τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων, είχε αναγκαστεί το 2010 να συγκροτήσει σχετική εξεταστική επιτροπή. Αυτή αφορούσε τη Siemens, αλλά και το επιμέρους σκάνδαλο του C4I. Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις κοινοβουλευτικές εξεταστικές, άκρη ποτέ δεν βγήκε, παρά τις έρευνες μηνών. Στο πόρισμα της επιτροπής περιγραφόταν η οικονομική ζημία του Δημοσίου μέσω του μαύρου πολιτικού χρήματος που διακινήθηκε, ενώ παραπέμπονταν στη Δικαιοσύνη σωρεία πρώην υπουργών για περαιτέρω διερεύνηση τυχών πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Μάλιστα, η εξεταστική είχε στιγματιστεί από τη «Βαβέλ» που την ακολούθησε, με τις εκ διαμέτρου αντίθετες πορισματικές θέσεις των κομμάτων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από σφοδρή εσωκομματική κόντρα, κατέληξαν να ζητήσουν την περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της Ν.Δ. Αυτοί ήταν οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Γιάννος Παπαντωνίου, Χρήστος Βερελής και Νίκος Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ. οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Βουλγαράκης, Γιάννης Παπαθανασίου, Προκόπης Παυλόπουλος και Βύρων Πολύδωρας.

Η δε Ν.Δ. στις πορισματικές θέσεις της δεν είχε εντοπίσει ουδεμία ευθύνη «γαλάζιων» υπουργών -που, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν εκείνοι που προμηθεύτηκαν το C4I, ενώ το ΠΑΣΟΚ το είχε παραγγείλει-, αλλά καταλόγισε ευθύνες και στον Κώστα Σημίτη. Τελικώς προανακριτική επιτροπή δεν συστάθηκε ποτέ…

Keywords
Τυχαία Θέματα