Η ΕΡΓΟΣΕ αναζητεί σύμβουλο για να βάλει… τάξη στο χάος!

Δεκάδες σιδηροδρομικά έργα δεν τελειώνουν ποτέ, ενώ έρχονται και διαγωνισμοί για νέα έργα που ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ

Θέμα εβδομάδων είναι η προκήρυξη ενός από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς για τεχνικούς συμβούλους. Η ΕΡΓΟΣΕ αναζητεί τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει να συμμαζέψει το σημερινό χάος, με τα δεκάδες σιδηροδρομικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά και να προετοιμάσει τους διαγωνισμούς για νέα έργα που ξεπερνούν τα 3,7

δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για τον project manager της ΕΡΓΟΣΕ φτάνει τα 31.000.000 ευρώ.

Στην ΕΡΓΟΣΕ, με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, θεωρούν πως θα επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί, μολονότι η μέχρι τώρα εμπειρία σε άλλα έργα δεν είναι ενθαρρυντική.

Στην κατασκευαστική αγορά υποστηρίζουν πως τα νέα σιδηροδρομικά έργα «δεν διέθεταν ώριμες μελέτες και, ως εκ τούτου, η υλοποίησή τους θα καθυστερούσε σημαντικά. Ωστόσο, η υιοθέτηση του μοντέλου του ανταγωνιστικού διαλόγου που επελέγη μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη και, εφόσον το μοντέλο λειτουργήσει αποδοτικά, να επισπεύσει τον χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών, διενέργειας των διαγωνισμών και τελικά υλοποίησης των έργων».

Η ΕΡΓΟΣΕ προωθεί έργα περίπου 700.000.000 ευρώ, κυρίως για εργασίες αναβάθμισης που ολοκληρώνουν το κεντρικό δίκτυο της χώρας. Αφορούν, δηλαδή, «την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, όπως η μονή γραμμή ΛάρισαΒόλος, η μονή γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ – Οινόη και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση από Θεσσαλονίκη ως Προμαχώνα».

Στις προτεραιότητες έχουν ενταχθεί και άλλα οκτώ έργα, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αλεξανδρούπολη, τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο, την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών προς Ραφήνα και προς Λαύριο, καθώς και την αναβάθμιση του προαστιακού δυτικής Αττικής, τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Ρίο – Πάτρα, τη σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο και τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το Εμπορευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας.

Το αντικείμενο της «σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου από έμπειρο τεχνικό σύμβουλο, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επιτάχυνση των εργασιών και την υποστήριξη στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και την υποστήριξη για την υλοποίηση νέων έργων. Τα έργα για τα οποία ο σύμβουλος καλείται να παράσχει υπηρεσίες επιμερίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες που έχουν ως εξής: α) Εργα εν εξελίξει. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί κατά ένα ποσοστό και βρίσκονται εν γένει σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί ως κύρια έργα και εκκρεμούν τυχόν εγκεκριμένες (αλλά και υπό έγκριση) συμπληρωματικές συμβάσεις.

β) Νέα έργα προς δημοπράτηση, ενταγμένα ή υπό ένταξη για χρηματοδότηση. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα ενταγμένα για χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή προς ένταξη από διάφορους φορείς χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα