Η Ελλάδα χάνεται σιγά σιγά και σιωπηλά!

Η Ελλάδα χάνεται σιγά σιγά και σιωπηλά!29.01.2019Ρεπορτάζ

Για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ήρθαν στον κόσμο λιγότερα από 100.000 Ελληνόπουλα τον χρόνο!

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας κρούει μέσα από την έρευνά του ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις. Οπως προκύπτει από τη μελέτη που εκπόνησε ομάδα ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Ερευνών Διονύση

Μπαλούρδο, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά και μάλιστα σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία απ' ό,τι παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, ενώ η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δυσοίωνες αυτές αλλαγές δεν αποτελούν πρόσφατο φαινόμενο, αλλά έχουν αρχίσει από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Εκτοτε παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας έως και το 1,23 το 1999.

Από τους χαμηλότερους στον κόσμο ήταν ο δείκτης γονιμότητας το 2016, που διαμορφώθηκε στο 1,38. Πλέον -και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία- στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Μέτρα επειγόντως

Ωστόσο, την ώρα που το δημογραφικό απειλεί τη χώρα μας, ελάχιστα γίνονται από πλευράς Πολιτείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι οικογένειες στην ανατροφή των παιδιών τους. Στην Ελλάδα μόλις το 8,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών έχει πρόσβαση σε υποδομές φροντίδας, πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2020 και ο οποίος φτάνει το 33%.

Με βάση τα στοιχεία, οι Ελληνίδες είναι δύσκολο να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα, λόγω της έλλειψης προσιτών υπηρεσιών φροντίδας και εκπαίδευσης, των χαμηλών επιπέδων σε παροχές και επιδόματα, και των μικρών γονικών αδειών με χαμηλά επιδόματα.

Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές της διαΝΕΟσις προτείνουν μια σειρά από μέτρα, μέσα από τα οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί η γονιμότητα και να στηριχθούν οι ελληνικές οικογένειες. Η υποστήριξη των δήμων για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών παιδικών αλλά και βρεφοκομικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, η εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων και η δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή, που θα υπάγεται στον πρόεδρο της Βουλής και θα παρακολουθεί τη δημογραφική κατάσταση της χώρας, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων δημογραφικής πολιτικής, είναι κάποια από αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα