Η εκποίηση του 1821

Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, ο Παπαφλέσσας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και οι άλλοι ήρωες του 1821 επηρεάστηκαν από τους Αμερικανούς και σήκωσαν τα όπλα εναντίον των Τούρκων! Αυτή η καρτουνίστικη, παιδαριώδης και σχεδόν κωμική αντίληψη για την Εθνεγερσία των Ελλήνων δεν μεταδόθηκε σε εκπομπή κινουμένων σχεδίων ή σε επιθεωρησιακό σκετσάκι, αλλά ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας δηλώσεις, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ

Πομπέο κατά την επίσκεψή τους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας, είπε μεταξύ άλλων: «Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την αμερικανική επανάσταση και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί, και αυτά είναι πολλά».

Εκ των ανωτέρω περαίνεται ότι μπορεί να ισχύει ένα εκ των δύο ενδεχομένων: είτε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ιδέα από την ελληνική Ιστορία και λέει του κεφαλιού του είτε στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κερδίσει την ευμένεια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν δίστασε να προβεί σε μια απρεπή και ανάρμοστη -για τον αγώνα και τις θυσίες του βασανισμένου έθνους μας- δήλωση.

Αν πάρουμε «τοις μετρητοίς» την πρωθυπουργική διατύπωση, οι Ελληνες δεν θα είχαν σηκώσει τα όπλα εναντίον της τρισβάρβαρης οθωμανικής αυτοκρατορίας, που τους κρατούσε σκλάβους επί τέσσερις περίπου αιώνες, αν δεν εξεγείροντο οι Αμερικανοί εναντίον των Αγγλων, λαμβάνοντας ως αφορμή τη βαριά φορολόγηση του… τσαγιού.

Για τόσο έχει την Ελλάδα και τους Ελληνες ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα και τις ανεκτίμητες πολεμικές δάφνες του 1821 μπορεί να χαρίσει στους Αμερικανούς, που τάχα μας… επηρέασαν, αρκεί να αποσπάσει ένα χαμόγελο και μια φιλοφρόνηση από τον υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από τις λεπτομέρειες, τις φαινομενικά ασήμαντες πράξεις και τις σχετικά «ανώδυνες» δηλώσεις φαίνονται και οι προθέσεις για την ποιότητα των μεγάλων αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα