Η δειλή Μέρκελ επέτρεψε το μπούλινγκ του «σουλτάνου»

Η Frau συναίνεσε στη δίωξη του κωμικού Μπέμερμαν, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων

Τον Μάρτιο του 2016 ο Γερμανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Γιαν Μπέμερμαν απαγγέλλει στην εκπομπή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ZDF ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν, που, μεταξύ άλλων, κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο για κτηνοβασία και για το ότι αρέσκεται «να δέρνει χριστιανούς ενώ παρακολουθεί παιδικό πορνό».

Μετά την προβολή η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τη γερμανική να κινήσει ποινική δίωξη κατά του Μπέμερμαν. Επιπρόσθετα, ο Ερντογάν προσέφυγε

στο γερμανικό δικαστήριο ως «απλός πολίτης» με σκοπό την απαγόρευση του ποιήματος. Το πράγμα χειροτέρεψε από την αρχική δειλή στάση της Μέρκελ, η οποία ζήτησε συγγνώμη για το «εσκεμμένα προσβλητικό», όπως το αποκάλεσε, ποίημα του Μπέμερμαν. Αργότερα η ίδια η καγκελάριος δήλωσε ότι η συγγνώμη ήταν λάθος της.

Στις 15 Απριλίου 2016 η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την ποινική δίωξη κατά του Μπέμερμαν. Ξεσηκώθηκε κύμα επικρίσεων κατά της καγκελαρίου από δημοσιογραφικές ενώσεις, πολιτικούς και κοινή γνώμη, που θεωρούσαν ότι η Μέρκελ επέτρεψε τη δίωξη του κωμικού για να μη δυσαρεστήσει τον Ερντογάν εν όψει της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Δημοσκόπηση για το επίσης δημόσιο κανάλι ARD έδειξε ότι το 65% των Γερμανών θεωρούσε λάθος την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει τη νομική δίωξη. Η δημοτικότητά της έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Η αντιπολίτευση την κατέκρινε και οι υπουργοί του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση SPD ψήφισαν κατά της απόφασής της.

Ο διευθυντής του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Axel Springer έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη στον Μπέμερμαν», το ZDF διασφάλισε την πλήρη νομική του προστασία, ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» κυκλοφόρησε ένα εκπληκτικό πρωτοσέλιδο με το πρόσωπο του Μπέμερμαν να απειλείται από την τουρκική ημισέληνο-γιαταγάνι.

Την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στην υπόθεση κατέκρινε όχι μόνο σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, αλλά ακόμα και η αμερικανική «Washington Post» σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Θα υπερασπιστεί η κυρία Μέρκελ την ελεύθερη έκφραση;», κάνοντας λόγο για μπούλινγκ του Ερντογάν μέσα στη Γερμανία, αλλά και για πιθανή ενθάρρυνση, λόγω της στάσης της Μέρκελ, διάφορων καθεστώτων να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου εντός αλλά και εκτός των συνόρων τους.

Ο Μπέμερμαν τέθηκε υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλών από υποστηρικτές του Ερντογάν. Η υπόθεση τελικώς κατέπεσε, αν και συγκεκριμένες φράσεις του ποιήματος, περί κτηνοβασίας και παιδικής πορνογραφίας, απαγορεύτηκαν. Η απόφαση αποτελεί ήττα του Ερντογάν, που απαιτούσε ολόκληρο το ποίημα να απαγορευτεί και να διωχθεί ο δημοσιογράφος. Το 2019 ο κωμικός μήνυσε την Ανγκελα Μέρκελ για την απάντησή της σχετικά με το ποίημα, μια υπόθεση που δεν έχει τελεσιδικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα