Η Boeing «τρέχει» τώρα (!) την αναβάθμιση του λογισμικού

Η Boeing «τρέχει» τώρα (!) την αναβάθμιση του λογισμικού13.03.2019Ειδήσεις

Εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ ψάχνουν τα αίτια της συντριβής

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανά την υφήλιο ανακοίνωναν χθες την απαγόρευση πτήσεων των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8, δύο ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στην Αιθιοπία, που κόστισε τη ζωή σε

157 ανθρώπους. Ετσι, μετά την Κίνα, την Ινδονησία και την Αργεντινή -μεταξύ άλλων-, χθες προχώρησαν στην καθήλωση των συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Αυστρία, η Σιγκαπούρη και η Βρετανία. Μάλιστα, πολλές από αυτές, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, απαγόρευσαν στα Boeing 737 να εισέρχονται και στον εναέριο χώρο τους.

Την αναστολή όλων των πτήσεων με τα 737 -8 και -9 ανακοίνωσε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες τόνιζαν πως τα δημοφιλή αεροσκάφη είναι απολύτως ασφαλή. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ δήλωσε χθες ότι χρειάζεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται για την πολύνεκρη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines την Κυριακή, πριν να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το δυστύχημα ή το αεροσκάφος.

Στο μεταξύ, στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκονται ήδη Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν στις έρευνες. Η Boeing -η μετοχή της οποίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα 737 ΜΑΧ 8 καθηλώνονται σε όλον τον κόσμο- επιβεβαίωσε χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού στα συγκεκριμένα αεροσκάφη, λίγες ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε χθες τη λύπη του που τα αεροπλάνα έχουν γίνει «υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν».

----

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ δεν πρόλαβε να χαρεί τον γάμο της

Πίσω από κάθε τραγικό δυστύχημα υπάρχουν οι σπαρακτικές ιστορίες των θυμάτων και των οικογενειών τους. Oπως εκείνη της νιόπαντρης Ινδής Σίκα Γκαρκ, η οποία ταξίδευε με τη μοιραία πτήση για να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η Σίκα μόλις επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος έστειλε μήνυμα στον σύζυγό της Σουμίγια Μπατατσαρίγια -με τον οποίο είχε παντρευτεί πριν από τρεις μήνες-, όπου του έγραφε ότι μόλις προσγειωθεί θα του τηλεφωνήσει. Ο Σουμίγια δεν απάντησε ποτέ στο μήνυμα της γυναίκας του, γιατί στο μεταξύ έμαθε για τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε η πολυαγαπημένη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα