«Φιτιλιά» στην κυβέρνηση Μακρόν η παραίτηση Ιλό!

«Φιτιλιά» στην κυβέρνηση Μακρόν η παραίτηση Ιλό!29.08.2018Ειδήσεις

Σκάει (;) οικολογική «βόμβα» μετά την άτακτη φυγή του υπ. Περιβάλλοντος

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στα κρύα του λουτρού άφησε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος και οικολόγος με πολύχρονη δράση στην προστασία του περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το υπουργικό συμβούλιο στον «αέρα» ραδιοφωνικής εκπομπής! Χωρίς να έχει ενημερώσει

προηγουμένως τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, από φόβο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, μήπως τον μεταπείσουν, ο υπουργός Επικρατείας για την Οικολογική Μετάβαση ανακοίνωσε την παραίτησή του στο France Inter, δηλώνοντας ότι αισθανόταν «τελείως μόνος» του όσον αφορά τη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της κυβέρνησης.

Η παραίτηση Ιλό, που πολλοί χαρακτήρισαν «ωρολογιακή βόμβα», συνοδεύτηκε από καταγγελία της μικρής προόδου που η κυβέρνηση Μακρόν έχει κάνει στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο Ιλό έθεσε κάποια ερωτήματα. «Εχουμε αρχίσει να μειώνουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων; Η απάντηση είναι όχι. Εχουμε αρχίσει την αναχαίτιση της μείωσης της βιοποικιλότητας; Η απάντηση είναι όχι. Δεν θέλω πλέον να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να συντηρώ την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει ότι στεκόμαστε στο ύψος αυτών των προκλήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο 62χρονος οικολόγος. Αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν γίνει «κάποια μικρά βήματα», συμπλήρωσε όμως πως η κατάσταση του πλανήτη είναι τόσο ανησυχητική, που δεν μπορεί να αρκεστεί στα μικρά βήματα.

Ο συμπρόεδρος της Αριστεράς έσπευσε να χαρακτηρίσει την αποχώρηση Ιλό «ψήφο μομφής προς τον Μακρόν», ενώ ο επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς Λοράν Βοκέ δήλωσε ότι «μπορεί να καταλάβει ότι ο Νικολά Ιλό αισθάνεται προδομένος από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πολλοί Γάλλοι».
Από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση Ιλό, ωστόσο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του: «Μέσα σε 15 μήνες η κυβέρνηση έκανε περισσότερα απ' οποιαδήποτε άλλη κατά την ίδια περίοδο στο θέμα αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα