Φεύγουν 30.000 ακίνητα από το Airbnb

Φεύγουν 30.000 ακίνητα από το Airbnb06.08.2019Επιχειρήσεις

Χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν δηλώσει θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ

Περισσότερα από 30.000 ακίνητα, που αυτή τη στιγμή είναι καταχωρισμένα σε πλατφόρμες, όπως η Airbnb, αναμένεται να επιστρέψουν από το φθινόπωρο στα μακροπρόθεσμα ενοίκια. 

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η αυστηρή φορολογική συμμόρφωση και η εξεταζόμενη από την κυβέρνηση θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας για τα ακίνητα θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν τις

βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο αριθμός των αδήλωτων ακινήτων, που νοικιάζονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), ξεπερνά τις 30.000.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, σταδιακά, από τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι το πακέτο μέτρων που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού θα πετά εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα ακίνητα.

Δυνατότητες

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας και έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έχουν και υποχρεώσεις, ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η παρανομία και η φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στο Airbnb και επιπλέον 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking, τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να τεθούν «βίαια» εκτός πλατφόρμας τους προσεχείς μήνες, σε μια επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking.

Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα και εκτιμάται ότι μόλις ισχύσει θα «κοπούν» αρκετά, επιπλέον, ακίνητα από τις πλατφόρμες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν μέσα από τέτοιες πλατφόρμες δεν θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αύξηση της φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι να επέλθει η συνολική ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεύγουν 30 000, Airbnb,fevgoun 30 000, Airbnb