«Φέρτε τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Πόλη»

«Φέρτε τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Πόλη»24.10.2018Ειδήσεις

Ο Ερντογάν ζήτησε από το Ριάντ την έκδοση των 18 υπόπτων, ενώ τόνισε ότι ο στυγερός φόνος του ρεπόρτερ ήταν προμελετημένος

Από την
Eλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Μπορεί να ήταν... Aγγλος ο Ερντογάν στο χθεσινό ραντεβού του με την κοινοβουλευτική ομάδα του, εντούτοις δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει την Κυριακή ότι θα αποκάλυπτε όλη τη «γυμνή αλήθεια» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τη «στυγνή δολοφονία» του Σαουδάραβα

δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ειδεχθή, αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Δεν έδωσε, όμως, νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας των Αρχών της Κωνσταντινούπολης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και σχεδιασμένο λεπτομερώς, ενώ χαρακτήρισε τη δολοφονία του Κασόγκι «πολιτική». Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν στάθηκε καθόλου σε όσα αναφέρονται στον Τύπο σχετικά με τις ηχητικές και οπτικές καταγραφές της δολοφονίας, που παραπέμπουν στον στενό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ.

Μίλησε όμως για τα 18 άτομα που συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Οι 15 αποτελούν την ομάδα που έδρασε εντός του προξενείου, ενώ άλλοι τρεις έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα νωρίτερα και ερεύνησαν δάση της Πόλης και τη διπλανή Γιάλοβα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, δήλωσε ωστόσο ότι «δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν».

Την ίδια ώρα απηύθυνε ορισμένα καυτά ερωτήματα προς το Ριάντ: «Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδα των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως την έρευνα; Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις». Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι όσοι εμπλέκονται στον φόνο πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και ζήτησε από το Ριάντ τους 18 συλληφθέντες για να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη.
Στο μεταξύ, χθες έφθασε στην Τουρκία η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία των ερευνών σχετικά με τον φόνο του Κασόγκι.

Φρίκη! Τον έσφαξαν και τον πέταξαν στο πηγάδι του προξένου

Την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν μιλούσε στο τουρκικό Κοινοβούλιο, αραβικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυπταν ότι τμήματα από τη σορό του αδικοχαμένου Κασόγκι βρέθηκαν στον κήπο της προξενικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, μέρη του σώματος του δολοφονηθέντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου βρέθηκαν κατακρεουργημένα, ενώ το πρόσωπό του βρέθηκε και αυτό παραμορφωμένο.

Νωρίτερα ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Πατρίδα Ντογκού Περνιτσέκ είχε δηλώσει ότι μέρη του σώματος του Κασόγκι βρέθηκαν σε πηγάδι στο προξενείο. Ωστόσο, η τουρκική «Yenisafak» δημοσίευε ακόμα ένα σενάριο φρίκης, σύμφωνα με το οποίο ο ιθύνων νους πίσω από τη δολοφονία Κασόγκι ήταν ο σύμβουλος του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο Σαούντ αλ Καχτάνι, ο οποίος καθοδηγούσε ολόκληρη τη μακάβρια επιχείρηση μέσω Skype! Ο ίδιος φαίνεται πως ευθύνεται για την κράτηση, παλαιότερα, του Λιβανέζου πρωθυπουργού και τις συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών, μελών της ελίτ της χώρας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, το περασμένο Σάββατο ο βασιλιάς Σαλμάν απέλυσε τον Αλ Καχτάνι και άλλους τέσσερις αξιωματούχους, με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι.

Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και έτερος σύμβουλος του Μοχάμεντ, ο Μαχέρ Μουτρέμπ, μετέφερε σε διπλωματικές βαλίτσες τη διαμελισμένη σορό του Κασόγκι και, φτάνοντας στο Ριάντ, παρέδωσε στον πρίγκιπα διάδοχο τα κομμένα δάχτυλα του δημοσιογράφου!

Keywords
Τυχαία Θέματα